Treceți la conținutul principal

Emil Hurezeanu - jurnalist, diplomat

Nascut la Sibiu in 1955, si-a facut studiile in drept la Cluj Napoca, ulterior devenind redactor la revista Echinox. In 1979, dupa facultate, publica un volum de versuri la Editura Dacia.

Lucreaza ca juristconsult in satele din jurul Sibiului, apoi ca librar in Sibiu si avocat in Medias. Obtine o bursa Herder (acordata de Ana Blandiana) si pleaca la Viena. Dupa absolvirea cursurilor, decide sa nu se intoarca in Romania si se stabileste la Munchen, devenind redactor la postul de radio Europa Libera, primind azil politic in Germania.

Dupa 1985 studiaza stiinte politice in Statele Unite si isi continua activitatea la Europa Libera, devenind una dintre vocile cele mai critice la adresa regimului Ceausescu. Se intoarce in ROmania dupa 1990, ramanand totusi la Europa Libera pana in 1995. Din 1995 pana in 2002 este director al sectiei romane de la Deutsche Welle.

In 2002 se intoarce definitiv in ROmania, ca realizator tv pentru Antena 1, unde turneaza timp de cinci sezoane emisiune Romania Mea. In timpul cabinetului Adrian Nastase devine consilier al primului ministru, in ciuda opozitiei sale ample si de mare notorietate la adresa PSD si a liderului comunist Ion Iliescu, presedinte, in epoca, al Romaniei.

Ca realizator tv se muta in 2005 la Realitatea, realizand emisiunea Cap si pajura, alaturi de Cristian Tudor Popescu. Adversitatea celor doi, care era cheia emisiunii, avea sa ii insoteasca si dupa aceea, confruntandu-se de mai multe ori, violent, in public.

In radio, isi continua activitatea colaborand cu postul Europa FM pentru care realizeaza o serie de interviuri.

Din 2006 este director al cotidianului Romania libera, iar din 2009 cumuleaza si functia de director al trustului Realitatea-Catavencu. Desi Hurezeanu este considerat unul dintre cei mai buni profesionisti romani in mass media si un sustinator al profesionalismului si deontologiei profesionale, Realitatea TV a avut ample derapaje deontologice dupa 2009, intrand in razboaie personale cu liderii puterii PDL. Aservirea postului a fost evidentiata prin stenogramele din cazul Sorin Ovidiu Vantu, in care omul de afaceri se exprima plastic si fatis solicitand angajatilor sa manipuleze si sa prezinte partizan informatii. In aceeasi perioada, mai multe vedete de la Realitatea, care nu au acceptat ingerintele patronale in activitatea editoriala, au parasit postul. In tot acest timp, cotidianul Romania libera, aflat in proprietatea lui Dan Grigore Adamescu, un alt roman cu cetatenie germana, pastreaza o atitudine echilibrata politic si este acuzat la Realitatea TV de aservire in favoarea PDL. Cu toate acestea, Emil Hurezeanu a rămas un etalon al profesiei de jurnalist, iar analizele sale, documentate și pertinente, au constituit un jalon pentru viața politică din România.

 În 2015 Emil Hurezeanu a intrat în diplomație și a fost numit ambasador în Germania, funcție pe care a deținut-o până în 2021. După acea dată, a preluat funcția de ambasador în Austria.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Adrian Tarau - afacerile, Interpolul si dragostea

Adrian Tarau este unul dintre oamenii aproape anonimi, dar de care fiecare a auzit in tot felul de contexte. Asadar, iata cele mai importante stiri si evenimente disparate intre ele, care au adus numele lui Adrian Tarau pe prima pagina a jurnalelor: 1. Invinuirea de contrabanda cu produse petroliere. El a fost arestat in 2001 de procurorul Alexandru Lele sub acuzatia de complicitate la contrabanda, fiind invinuit ca ar fi trecut in acte 1500 tone de benzina ca fiind kerosen pentru a evita astfel plata taxelor si accizelor. Pentru comiterea faptei s-ar fi folosit de influenta pe care tatal sau, lider PSD, om de afaceri si prefect de Bihor. Eliberat pe cautiune, Tarau a fugit din tara, disparitia sa provocand un mare scandal cu repercursiuni in administratie si politia de frontiera. Ulterior, in 2008, el a obtinut la clasarea dosarului de contrabanda, dupa ce acesta a fost deschis si inchis de mai multe ori la Inalta Curte de casatie. Dupa obtinerea solutiei, Adrian Tarau l-a dat in jude

Stefan Vuza (om de afaceri) - fisa biografica

Nume: VUZA ŞTEFAN Functia: Presedintele Grupului SERVICIILE COMERCIALE ROMANE – www.scrgrup.ro Data Naşterii: 15.09.1969, Iaşi, România Educaţie: 1984- 1988 Liceul Militar - Aviaţie, Craiova; 1988-1991 Şcoala Militară – Ofiţeri Activi, Tancuri, Piteşti; 1990-1994 Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale; licenţiat în Comerţ Exterior, Bucureşti; 1996-2000 Facultatea de Drept; licenţiat în Dreptul Comerţului Internaţional Bucureşti; 2001 Studii post – universitare de Ştiinţe Politice, Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative, Bucureşti 2002 Master în Tranzacţii Economice Internaţionale la Academia de Studii Economice, Bucureşti 2003 Master în Psihologie Industrială şi Organizaţională, Universitatea Babeş – Bolyai, Cluj - Napoca; 2007 Doctorat în Relaţii Economice Internaţionale, la Facultatea de Ştiinţe Economice, Cluj – Napoca Experienţă Profesională: august 1993 - august 1995: - SC DURĂU SA, administrator august 1995-1999:- SC EUROHOUSE COM SR

Andrei Siminel (om de afaceri)

Andrei Siminel Cristian Este reprezentantul in Romania al celui mai puternic fond de investitii in online-ul romanesc, Broadhurst, detinut de americanii de la NCH. Siminel controleaza sau a controlat business-uri precum Netbridge (cu agentia de publicitate Boom), Tradevill, Vodanet, Active Soft, Romarta Libra Bank sau iMedia. Intr-una din putinele declaratii publice cu referire la online acordate in presa (intr-un interviu pentru Hotnews.ro), a spus ca "din zecile de mii de site-uri si de idei pe net-ul din Romania vor avea succes 10-20, [...] iar restul vor fi amenintate de faliment". via Dailybusiness, top Oameni de afaceri din online, locul 1 in 2011 pentru Andrei Siminel in ancheta organizata de publicatia citata. Ca investitor, Andrei Siminel este implicat în administrarea unor afaceri din domeniile bancar, comunicații, software, real estate etc. Printre cele mai profitabile activități ale companiilor în care este implicat se numără și administrarea/închirierea de spații

Cele mai bune filme seriale

Film. Top. Prizes. So On

Asta conteaza!

Arta plus Cultura