Treceți la conținutul principal

Preotul Daniel Ciubotea (Patriarhul Daniel) - date biografice

Preafericitul Părinte Dr. DANIEL Ciobotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a născut la data de 22 iulie 1951 în satul Dobreşti, comuna Bara, judeţul Timiş. Şcoala primară a urmat-o în satul natal Dobreşti (1958-1962), iar gimnaziul în localitatea Lăpuşnic (1962-1966), judeţul Timiş. În 1966 începe cursurile liceale în oraşul Buziaș pe care le continua la Liceul „Coriolan Brediceanu” din Lugoj (1967-1970).

 

video - film documentar - Clanul Marelui Alb - despre afacerile Bisericii Ortodoxe Române

După absolvirea examenului de bacalaureat se înscrie ca student la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Sibiu (1970-1974), unde susţine şi Teza de licenţă în teologie (Noul Testament).

În perioada 1974-1976 urmează cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universi­tar Ortodox din Bucureşti, Secţia Sistematică, sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae. Îşi continuă studiile în străinătate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii de Ştiinţe Umane din Strasbourg (Franţa) şi doi ani la Universitatea „Albert Ludwig” din Freiburg im Breisgau, facultatea de Teologie Catolocă (Germania).

 

În 15 iunie 1979 îşi susţine teza de doctorat la Universitatea din Strasbourg, intitulată: Réflexion et vie chrétiennes aujourd'hui. Essai sur le rapport entre la  théologie et la spiritualité (424 p). Teza a fost pregătită sub îndrumarea a doi reputaţi profesori francezi: Gerard Ziegwald și André Benoît şi a primit calificativul maxim. Devine astfel doctor al Universităţii din Strasbourg.

O versiune extinsă a acestei teze a fost pregătită sub îndrumarea mentorului său, Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae şi a fost susţinută la 31 octombrie 1980 la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Bucureşti sub titlul: Teologie şi spiritualitate creştină. Raportul dintre ele şi situaţia actuală.

În 1987 intră în viaţa monahală la Mănăstirea Sihăstria, judeţul Neamţ, cu numele Daniel, avându-l ca naş de călugărie pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Cleopa Ilie. Este hirotonit ierodiacon la 14 august 1987 şi ieromonah la 15 august 1987. În 1988 este hirotesit protosinghel şi numit Consilier Patriarhal, Director al Sectorului „Teologie Contemporană şi Dialog Ecumenic”. Tot în anul 1988 devine conferenţiar la Catedra de Misiune Creştină a Institutului Teologic Universitar Ortodox din Bucureşti.

 

Este ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul de Lugojanul şi este hirotonit arhiereu la 4 martie 1990. La 7 iunie 1990 este ales Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Întronizarea s-a făcut la 1 iulie 1990. A desfăşurat o bogată activitate pastoral-misionara, culturală şi social-filantropică în perioada 1990-2008, în demnitatea de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

 

La 12 septembrie 2007 Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales în funcţia de Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române şi Locţiitor al Tronului Cezareei Capadociei. Întronizarea Prefericitului Patriarh Daniel s-a făcut duminică, 30 septembrie 2007, la Catedrala patriarhală din Bucureşti.

 

In 2000, Preafericitulului Părinte Dr. Daniel primeşte de la preşedintele României, Emil Constantinescu, Ordinul Serviciul Credincios în rang de Mare Cruce (2000), iar doi ani mai târziu premiul „Pro Humanitate” acordat  de Fundaţia Europeană pentru Cultură „Pro Europa” (din Freiburg im Breisgau), Berlin, Germania.

Titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Catolice „Sacred Heart”, Fairfield, Connecticut – S.U.A. îl primeşte în 2003 iar în anii care urmează obţine titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Arte „George Enescu” din Iași (2006); Doctor Honoris Causa al Universităţii ”Lucian Blaga” din Sibiu (2008); Doctor Honoris Causa al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (2008); Doctor Honoris Causa al Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad (2008); Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad (2008); Doctor Honoris Causa al Institutului de Teologie Ortodoxă „Sfântul Serghie“ din Paris (2009).

Are lucrări apărute în 11 volume precum : „Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea...”. 12 Scrisori pastorale de Crăciun şi Paşti, Iaşi, Trinitas, 1996, 97 p. ; Confessing the Truth in Love: Orthodox Perceptions on Life, Mission and Unity, Iaşi, Trinitas, 2001, 258 p. ; Făclii de Înviere – Înţelesuri ale Sfintelor Paşti, Iaşi, Trinitas, 2005, 183 p. ; Dăruire și dăinuire. Raze şi chipuri de lumină din istoria şi spiritualitatea românilor, Iaşi, Trinitas, 2005, 439 p. ; Daruri de Crăciun – înțelesuri ale sărbătorii Nașterii Domnului, Iași, Trinitas, 2005, 138 p. ; Brâncuși. Sculptor creștin ortodox, Iași, Trinitas, 2007, 88 p. ; Comori ale Ortodoxiei. Explorări în spiritualitatea liturgică și filocalică, Trinitas, Iași, 2007, 450 p. ; Făclii de Înviere – Înțelesuri ale Sfintelor Paști, Basilica, București, 2008, 184 p.; Foame şi sete după Dumnezeu. Înţelesul și folosul postului Paris, Cerf, 2009, 432 p.; Teologie şi spiritualitate, București, Basilica, 2009, 318 p.

Este fondatorul publicaţiilor : „Vestitorul Ortodoxiei”, periodic de informaţie bisericească, teologie şi spiritualitate al Patriarhiei Române (1990); „Candela Moldovei”, buletinul oficial al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei; „Teologie şi Viaţă”, revistă de gândire şi spiritualitate (Iaşi, 1992); „Lumina”, primul cotidian creştin din România; „Vestitorul Ortodoxiei”, revistă de informaţie bisericească, serie nouă, Bucureşti, 2008; „Studia Basiliana”, colecţie dedicată anului comemorativ-omagial al Sfântului, Bucureşti, Basilica, 2008, 220 p.; La joie de la fidélité, Vasile cel Mare şi al tuturor Părinţilor Capadocieni,  la Editura Basilica a Patriarhiei Române

A publicat peste 900 de articole şi studii în limba română la care se adaugă 45 de studii scrise în limba franceză, 35 în limba engleză, 19 în limba germană şi alte 14 studii apărute în alte limbi.

Prin sprijinul şi îndrumările Preafericitului Părinte Patriarh DANIEL, în cadrul unor eparhii ortodoxe române au fost înfiinţate sau sunt în curs de organizare Centre de studii şi pelerinaje, cum ar fi: Centrul de studii biblice şi pelerinaje „Sfântul Ioan Iacob”, în cadrul Aşezământului Românesc de la Ierihon; Centrul „Sfântul Dionisie Exiguul”, în Calabria, în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei şi Centrul de Studii Ortodoxe „Dumitru Stăniloae” (Teologie, Spiritualitate, Cultură), la Paris, în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române de la Paris, Centrul pastoral-misionar şi de asistenţă socială, la Gyula, în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

In 2007 a  pus piatra de temelie pentru Catedrala Mântuirii Neamului cu hramurile Sfântul Apostol Andrei şi Înălţarea Domnului. Între anii 2007-2008 prin purtarea de grijă şi atenta supraveghere a Preafericitului Părinte Patriarh DANIEL, la Catedrala Patriarhală au fost executate ample lucrări de consolidare, restaurare şi înfrumuseţare.

 

A înfiinţat peste 300 de parohii, 40 de mănăstiri şi schituri, 5 Protopopiate (Iaşi I, Dărăbani, Săveni, Roznov şi Ceahlău) şi a iniţiat şi susţinut construirea a peste 250 de biserici noi.

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Adrian Tarau - afacerile, Interpolul si dragostea

Adrian Tarau este unul dintre oamenii aproape anonimi, dar de care fiecare a auzit in tot felul de contexte. Asadar, iata cele mai importante stiri si evenimente disparate intre ele, care au adus numele lui Adrian Tarau pe prima pagina a jurnalelor: 1. Invinuirea de contrabanda cu produse petroliere. El a fost arestat in 2001 de procurorul Alexandru Lele sub acuzatia de complicitate la contrabanda, fiind invinuit ca ar fi trecut in acte 1500 tone de benzina ca fiind kerosen pentru a evita astfel plata taxelor si accizelor. Pentru comiterea faptei s-ar fi folosit de influenta pe care tatal sau, lider PSD, om de afaceri si prefect de Bihor. Eliberat pe cautiune, Tarau a fugit din tara, disparitia sa provocand un mare scandal cu repercursiuni in administratie si politia de frontiera. Ulterior, in 2008, el a obtinut la clasarea dosarului de contrabanda, dupa ce acesta a fost deschis si inchis de mai multe ori la Inalta Curte de casatie. Dupa obtinerea solutiei, Adrian Tarau l-a dat in jude

Andrei Siminel (om de afaceri)

Andrei Siminel Cristian Este reprezentantul in Romania al celui mai puternic fond de investitii in online-ul romanesc, Broadhurst, detinut de americanii de la NCH. Siminel controleaza sau a controlat business-uri precum Netbridge (cu agentia de publicitate Boom), Tradevill, Vodanet, Active Soft, Romarta Libra Bank sau iMedia. Intr-una din putinele declaratii publice cu referire la online acordate in presa (intr-un interviu pentru Hotnews.ro), a spus ca "din zecile de mii de site-uri si de idei pe net-ul din Romania vor avea succes 10-20, [...] iar restul vor fi amenintate de faliment". via Dailybusiness, top Oameni de afaceri din online, locul 1 in 2011 pentru Andrei Siminel in ancheta organizata de publicatia citata. Ca investitor, Andrei Siminel este implicat în administrarea unor afaceri din domeniile bancar, comunicații, software, real estate etc. Printre cele mai profitabile activități ale companiilor în care este implicat se numără și administrarea/închirierea de spații

Stefan Vuza (om de afaceri) - fisa biografica

Nume: VUZA ŞTEFAN Functia: Presedintele Grupului SERVICIILE COMERCIALE ROMANE – www.scrgrup.ro Data Naşterii: 15.09.1969, Iaşi, România Educaţie: 1984- 1988 Liceul Militar - Aviaţie, Craiova; 1988-1991 Şcoala Militară – Ofiţeri Activi, Tancuri, Piteşti; 1990-1994 Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale; licenţiat în Comerţ Exterior, Bucureşti; 1996-2000 Facultatea de Drept; licenţiat în Dreptul Comerţului Internaţional Bucureşti; 2001 Studii post – universitare de Ştiinţe Politice, Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative, Bucureşti 2002 Master în Tranzacţii Economice Internaţionale la Academia de Studii Economice, Bucureşti 2003 Master în Psihologie Industrială şi Organizaţională, Universitatea Babeş – Bolyai, Cluj - Napoca; 2007 Doctorat în Relaţii Economice Internaţionale, la Facultatea de Ştiinţe Economice, Cluj – Napoca Experienţă Profesională: august 1993 - august 1995: - SC DURĂU SA, administrator august 1995-1999:- SC EUROHOUSE COM SR

Cele mai bune filme seriale

Film. Top. Prizes. So On

Asta conteaza!

Arta plus Cultura