Shakuntala Devi, supranumita "calculatorul uman"

SHAKUNTALA DEVI (4 noiembrie 1929 - 21 aprilie 2013)

SHAKUNTALA DEVI s-a născut în Bangalore, India, iar tatăl său - artist de circ - a fost acela care i-a descoperit abilitatea de a memora numere, pe când avea trei ani şi încerca să o înveţe nişte trucuri cu cărţi de joc.


Tatăl ei a părăsit circul şi a pornit să colinde oraşele împreună cu ea, prezentând numere în care Shakuntala Devi îşi demonstra abilitatea de a face operaţiuni matematice complexe, deşi nu avea la bază niciun fel de educaţie formală. Până la vârsta de 6 ani, ea şi-a demonstrat capacitatea de a calcula şi memora numere la Universitatea din Mysore.
În 1944, Devi s-a mutat cu tatăl său la Londra, întorcându-se în India la mijlocul anilor 1960, când s-a căsătorit cu Paritosh Bannerji, un ofiţer din serviciul administrativ indian din Kolkata. A divorţat în 1979 şi s-a întors în Bangalore la începutul anilor 1980.
Devi a călătorit în toată lumea, demonstrându-şi talentele matematice, iar, în 1988, ea a mers în SUA unde capacităţile sale au fost studiate de profesorul în psihologie Arthur Jensen, de la Universitatea din California, Berkeley. Jensen a supus-o mai multor teste, inclusiv calcularea unor numere mari - rădăcina cubică a lui 61.629.875 şi a şaptea rădăcină a lui 170.859.375. Femeia a oferit răspunsuri la aceste întrebări înainte ca Jensen să poată să le scrie în carneţelul lui. Cercetările privind capacităţile Shakuntalei Devi au fost publicate de Jensen în revista Intelligence, în 1990.

SHAKUNTALA DEVI, femeia supranumită "calculatorul uman". Ce calcule UIMITOARE putea realiza


În 1977, aflată în SUA, SHAKUNTALA DEVI a fost rugată să concureze cu un computer, solicitându-i-se să calculeze rădăcina cubică a numărului 188.132.517, iar femeia a câştigat competiţia. În acelaşi an, la Southern Methodist University, ea a fost rugată să calculeze a 23-a rădăcină a unui număr cu 201 cifre, răspunzând în 50 de secunde. Răspunsul ei a fost confirmat cu ajutorul unui computer, pentru care a fost nevoie să se creeze un program special având în vedere o operaţiune matematică atât de complexă.

SHAKUNTALA DEVI, femeia pe care un "dar de la Dumnezeu" a făcut-o mai rapidă decât un calculator


În Cartea Recordurilor, aceasta a fost inclusă după ce a înmulţit două numere de câte 13 cifre, alese aleatoriu, răspunzând în 28 de secunde.
În afară de capacităţile ei matematice, SHAKUNTALA DEVI a fost astrolog şi a scris mai multe cărţi, inclusiv de ficţiune şi culinare.

0 comentarii: