Treceți la conținutul principal

Cristian David / Troaca



Date generale

Cristian David (născut Cristian Troacă la 26 decembrie 1967, Bucureşti) este un om politic român, care a îndeplinit funcţia de ministru delegat pentru controlul implementării programelor cu finanţare internaţională şi urmărirea aplicării aquis-ului comunitar (2004-2007). În prezent, el deţine funcţia de ministru al Internelor şi Reformei Administrative, din data de 5 aprilie 2007, ca urmare a restructurării guvernamentale a cabinetului Tăriceanu.
Este căsătorit cu Vanda Vlasov, creatoare de modă, fiica milionarului Mihai Vlasov, ulterior condamnat pentru abuz și delapidare de la Camera de Comerț Iași, pe care a condus-o.
La rândul său, Cristian David a fost trimis în judecată de DNA în 16 iulie 2015, alături de Gheorghe Doliu, Valeriu Roger Nițescu, fostul șef de cabinet al lui David, și Marian Cristinel Bîgiu, prefect al județului Buzău în februarie 2008, dată la care procurorii l-au acuzat pe David că ar fi primit o mită de 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul Bîgiu în vederea facilitării rezolvării unui dosar de revendicare. Cristian David a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare de magistrații instanței supreme. Judecătorii au decis și confiscarea sumei de 500.000 de euro. Cu toate acestea, după ce interceptările telefonice realizate de Serviciul Român de Informații au fost înlăturate ca probe din dosar, la apel, Cristian David a fost achitat de toate acuzațiile. Wiki
În 2020, în presă au apărut articole conform cărora Cristian David și Mihai Vlasov sunt finanțatorii din umbră ai partidului AUR, care a reușit, surprinzător, să intre în Parlament, deși niciun sondaj anterior nu lua în calcul o asemenea variantă.
  • Biografia


S-a născut la data de 26 decembrie 1967, în municipiul Bucureşti, numele său la naştere fiind Cristian Troacă. A luat numele de David în urma primei căsătorii. A absolvit studiile liceale la Liceul C. A. Rosetti din Bucureşti, profilul fizică-chimie (1986), după care a fost angajat la TMUCB Bucureşti (1986-1990), devenind apoi proiectant la Centrul de Proiectare TMUCB Bucureşti (1990-1991). În anul 1987 şi-a satisfăcut serviciul militar obligatoriu la Şcoala de ofiţeri în rezervă din Bacău, în prezent având gradul de locotenent-colonel în rezervă.

A intrat în domeniul privat, îndeplinind funcţia de director la Van Soestbergen Import Export SRL (1992-1994) şi la Team International Import Export SRL (1995-1996). În această perioadă, a urmat cursuri de vară cu temele „Liberalism, socialism, conservatorism" (1991) şi „Tranziţia la economia de piaţă în ţările central şi est-europene” (1993), ambele fiind organizate de Academia Sintra din Portugalia.

A absolvit studii universitare la Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (în 1997) şi apoi studii postuniversitare în domeniul securităţii naţionale la Colegiul Naţional de Apărare (2004). În anul 2006, a obţinut doctoratul în ştiinţe economice în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ superior cu teza Analiza statistică a eforturilor şi efectelor aderării României la Uniunea Europeană.

  • Activitatea politica


Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, a devenit membru al Partidului Naţional Liberal (PNL). În perioada 1990-1993 a fost coordonator al Organizaţiei Tineretului Universitar Naţional Liberal, consilier al Free Congress Foundation (1992-1993) şi consilier al Fundaţiei Friedrich Naumann (1990-1992). Îndeplineşte apoi funcţiile de membru al Biroului Permanent Central al PNL (1991-1993) şi secretar general al Organizaţiei Tineretului Naţional Liberal (1993-1997).

Ca urmare a apartenenţei sale politice, Cristian David este numit consilier la Ministerul Tineretului şi Sportului (în perioada în care Ministerul era condus de Crin Antonescu) şi membru al Biroului Comitetului Interguvernamental pentru Politici de Tineret din cadrul Consiliului Europei (1997-1998). Revine în sectorul privat ca director la Team International Consult SRL (1999-2004). În paralel, a predat ca lector asociat la Catedra de Statistică şi Previziune Economică din cadrul ASE Bucureşti (2001-2004).

Cristian David se afirmă în cadrul PNL, ocupând pe rând funcţiile de director al Departamentului de Relaţii Externe al PNL (1997-2004), membru al Delegaţiei Reprezentanţilor Naţionali a PNL, membru al Comisiei de Politică Externă, membru al Comisiei pentru Politici Publice de Apărare şi Ordine Publică şi membru al Comisiei de Integrare Europeană (2002-2004), membru al Comitetului Electoral al Partidului Liberal Democrat European (ELDR) pentru campania “Alegerile Europene 2004” (2003-2004), preşedinte al Comisiei de Politică Externă a PNL (2004-2005). Devine apoi membru al Biroului Permanent Central al PNL (din 2005), coordonator al comisiilor de specialitate din cadrul Consiliului Reprezentanţilor Naţionali (2005-2006), membru fondator al Institutului de Studii Liberale (din 2006) şi responsabil cu activitatea de formare şi instruire (din 2006).

  • Senator de Vaslui


În urma alegerilor din noiembrie 2004, Cristian David a fost ales ca senator de Vaslui pe listele Alianţei Dreptate şi Adevăr PNL-PD, fiind în această calitate membru al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi.

  • Ministru


La data de 29 decembrie 2004, a fost numit în demnitatea de ministru delegat pentru controlul implementării programelor cu finanţare internaţională şi urmărirea aplicării aquis-ului comunitar, funcţie care a fost desfiinţată la 5 aprilie 2007.

La data de 5 aprilie 2007, ca urmare a restructurării guvernamentale a cabinetului Tăriceanu, Cristian David a fost numit în funcţia de ministru al Internelor şi Reformei Administrative.

În calitate de ministru de interne, David a promovat o propunere legislativă, adoptată în martie 2008 prin ordonanţă de urgenţă, pentru înăsprirea regimului armelor neletale.

De asemenea, in calitate de ministru al internelor si reformei administrative a iniţiat un pachet legislativ care prevede, în special măsuri de îmbunătăţire a condiţiilor de muncă dar şi de protejare a poliţiştilor. Demersul are ca obiectiv principal creşterea nivelului de siguranţă al cetăţeanului si cuprinde: 2 Hotărâri de Guvern privind asigurarea unor despăgubiri pentru poliţişti în cazul unor vătămări în timpul şi în legătură cu serviciul şi, respectiv, asigurarea asistenţei juridice gratuite poliţiştilor chemaţi în judecată ca urmare a exercitării atribuţiunilor de serviciu. o Ordonanţă de Urgenţă privind creşterea indicatorilor de ierarhizare pentru agenţii de poliţie operativi.

Pe lângă aceste măsuri, a iniţiat un dialog la nivelul Ministerului Justiţiei, pentru incriminarea mai severă a infracţiunilor de ultraj, odată cu elaborarea noului Cod Penal.

David a luat poziţie în vara lui 2008 în problema infracţionalităţii din taberele de romi din Italia proveniţi din România şi a tratării acestei probleme de către autorităţile italiene, afirmând că acei romi trebuie să fie trataţi ca cetăţeni comunitari. El a participat şi la campania Realitatea TV împotriva amprentării locuitorilor din taberele de romi, lăsându-şi amprenta la sediul Realitatea TV în semn de protest.

  • Controverse


În octombrie 2008, a ieşit la iveală o achiziţie pe bani publici efectuată de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, prin care se achiziţionau autovehicule Dacia Logan la preţuri de 45.000 de euro, preţuri care, dacă se adaugă şi taxele de leasing asociate, ajung la aproximativ 70.000 de euro. Ca urmare, Partidul Democrat Liberal, de opoziţie, i-a cerut ministrului demisia. Acesta nu a demisionat, cerând în schimb—şi primind din partea Primului Ministru—concedierea şeful poliţiei, chestorul Gheorghe Popa. În presă, rămânerea lui David în funcţie a avut ca efect acuzaţii că Popa a fost doar un ţap ispăşitor şi că ministrul a evitat astfel răspunderea pentru afacere, pasând-o pe umerii şefului Poliţiei.

O lună mai târziu, în noiembrie 2008, Pavel Abraham, un ofiţer superior de poliţie retras din funcţie în perioada mandatului ministrului David, a afirmat la o emisiune TV că la o percheziţie la locuinţa acestuia, efectuată în 1995, pe când era director al firmei Van Soesbergen SA, s-au găsit LSD, amfetamine şi cocaină. În aceeaşi emisiune, precum şi într-un interviu acordat Realitatea FM, David a răspuns acuzaţiilor, precizând că el nu a consumat droguri şi că legătura sa cu ancheta respectivă a fost una marginală. Apartamentul în care s-a făcut percheziţia nu era al său, ci al prietenei sale, care îl închiriase unui partener de afaceri olandez, partener care a fost vizat de această anchetă.

  • Viata personala


Cristian David vorbeşte limbile engleză şi franceză. El a divorţat de prima soţie. La data de 11 noiembrie 2005, în oraşul Viena , Cristian David s-a căsătorit pentru a doua oară cu creatoarea de modă şi notarul public Vanda Vlasov, sora geamănă a creatoarei de modă Ingrid Vlasov şi fiică a controversatului avocat ieşean Mihail Vlasov, care este şi preşedinte al Camerei de Comerţ Iaşi.

Conform presei, după căsătoria cu Vanda Vlasov, averea ministrului s-a dublat, soţia sa deţinând în proprietate două apartamente în zone scumpe din Bucureşti - unul în zona Decebal şi celălalt pe Strada Armenească, valoarea lor depăşind 300.000 de euro. După propria estimare, averea familiei se cifrează pe la 500-600.000 de euro, numai bijuteriile soţiei valorând 40.000 de euro 

vezi si Ultimii 10 ministri de interne

sursa: wikipedia


Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Adrian Tarau - afacerile, Interpolul si dragostea

Adrian Tarau este unul dintre oamenii aproape anonimi, dar de care fiecare a auzit in tot felul de contexte. Asadar, iata cele mai importante stiri si evenimente disparate intre ele, care au adus numele lui Adrian Tarau pe prima pagina a jurnalelor: 1. Invinuirea de contrabanda cu produse petroliere. El a fost arestat in 2001 de procurorul Alexandru Lele sub acuzatia de complicitate la contrabanda, fiind invinuit ca ar fi trecut in acte 1500 tone de benzina ca fiind kerosen pentru a evita astfel plata taxelor si accizelor. Pentru comiterea faptei s-ar fi folosit de influenta pe care tatal sau, lider PSD, om de afaceri si prefect de Bihor. Eliberat pe cautiune, Tarau a fugit din tara, disparitia sa provocand un mare scandal cu repercursiuni in administratie si politia de frontiera. Ulterior, in 2008, el a obtinut la clasarea dosarului de contrabanda, dupa ce acesta a fost deschis si inchis de mai multe ori la Inalta Curte de casatie. Dupa obtinerea solutiei, Adrian Tarau l-a dat in jude

Andrei Siminel (om de afaceri)

Andrei Siminel Cristian Este reprezentantul in Romania al celui mai puternic fond de investitii in online-ul romanesc, Broadhurst, detinut de americanii de la NCH. Siminel controleaza sau a controlat business-uri precum Netbridge (cu agentia de publicitate Boom), Tradevill, Vodanet, Active Soft, Romarta Libra Bank sau iMedia. Intr-una din putinele declaratii publice cu referire la online acordate in presa (intr-un interviu pentru Hotnews.ro), a spus ca "din zecile de mii de site-uri si de idei pe net-ul din Romania vor avea succes 10-20, [...] iar restul vor fi amenintate de faliment". via Dailybusiness, top Oameni de afaceri din online, locul 1 in 2011 pentru Andrei Siminel in ancheta organizata de publicatia citata. Ca investitor, Andrei Siminel este implicat în administrarea unor afaceri din domeniile bancar, comunicații, software, real estate etc. Printre cele mai profitabile activități ale companiilor în care este implicat se numără și administrarea/închirierea de spații

Stefan Vuza (om de afaceri) - fisa biografica

Nume: VUZA ŞTEFAN Functia: Presedintele Grupului SERVICIILE COMERCIALE ROMANE – www.scrgrup.ro Data Naşterii: 15.09.1969, Iaşi, România Educaţie: 1984- 1988 Liceul Militar - Aviaţie, Craiova; 1988-1991 Şcoala Militară – Ofiţeri Activi, Tancuri, Piteşti; 1990-1994 Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale; licenţiat în Comerţ Exterior, Bucureşti; 1996-2000 Facultatea de Drept; licenţiat în Dreptul Comerţului Internaţional Bucureşti; 2001 Studii post – universitare de Ştiinţe Politice, Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative, Bucureşti 2002 Master în Tranzacţii Economice Internaţionale la Academia de Studii Economice, Bucureşti 2003 Master în Psihologie Industrială şi Organizaţională, Universitatea Babeş – Bolyai, Cluj - Napoca; 2007 Doctorat în Relaţii Economice Internaţionale, la Facultatea de Ştiinţe Economice, Cluj – Napoca Experienţă Profesională: august 1993 - august 1995: - SC DURĂU SA, administrator august 1995-1999:- SC EUROHOUSE COM SR

Cele mai bune filme seriale

Film. Top. Prizes. So On

Asta conteaza!

Arta plus Cultura