Ion Pillat - opera si date biografice
A debutat în ,,Convorbiri literare", 1911, sub patronajul lui Titu Maiorescu. Poeziile de debut: ,,Pictor ignotus", ,,Cântec nocturn", ,,Rugă budistă". A frecventat cenaclul lui Al. Macedonski ,,Literatorul". În 1912 debutează în volum cu ,,Visări păgâne". A editat pe propria-i finanţare: ,,Flori sacre" de Al. Macedonski, ,,Plumb" de G. Bacovia şi ,,Poezia toamnei". A editat împreună cu Tudor Arghezi revista ,,Cugetul românesc". A călătorit în Grecia, Spania, Italia. Ia parte la Conferinţa de pace de la Paris (1919).
În 1936 a fost ales membru corespodent al Academiei Române. A tradus din poezia engleză, spaniolă, americană, germană. În anul 1944 a apărut ediţia definitivă de Poezii în 3 volume. În colaborare cu A. Maniu a scris două piese de teatru: ,,Dinu Păturică" - comedie şi ,,Tinereţe fără bătrâneţe" - feerie.
Opera:
Versuri: ,,Visări păgâne", ,,Eternităţi de-o clipă", ,,Iubita de zăpădă" (poeme în proză), ,,Amăgiri", ,,Grădina între ziduri", ,,Pe Argeş în sus", ,,Satul meu", ,,Biserica de altădată", ,,Întoarcere", ,,Limpezimi", ,,Caietul verde", ,,Scutul Minervei", ,,Pasărea de lut", ,,Poeme într-un vers", ,,Ţărm pierdut", ,,Balcic", ,,Umbra timpului", ,,Împlinire", ,,Poezii", ,,Cumpăna pierdută".
Proză: ,,Eseuri", ,,Poezia lui Panait Cerna", ,,Portrete lirice", ,,Mărturisiri", ,,Tradiţie şi literatură".
Teatru: ,,Dinu Păturică", ,,Tinereţe fără bătrâneţe".
Antologii: ,,Antologia toamnei", ,,Antologia poeţilor de azi", ,,Cântece din popor", ,,Cartea dorului".
Comentarii
Trimiteți un comentariu