Printesa Elisabeta BibescuNascuta Elizabeth Asquith (1897-1945), fiica unui premier britanic, ea s-a casatorit cu printul roman Antoine Bibesco, fiul lui Alexandru Bibescu si frate cu George Bibescu. Prin George, ea a fost cumnata cu Martha Bibescu.

Elizabeth a fost o tanara de o remarcabila frumusete, chipul ei fiind inspiratie pentru mai multi artisti. Un portet timpuriu, semnat de John Singer Sargent, a fost principala atractie a unei expozitii de la inceputul sec. XX. In timp, ea avea sa serveasca drept model si pentru picturi sau sculpturi semnate de John Augustus si Jules Clement Chaplain.

Casatoria cu Antoine Bibesco, desi printul era mult mai in varsta decat ea, a fost principalul eveniment monden din Anglia in 1919, printre participanti aflandu-se Regina Angliei si George Bernard Show. Prin intermediul printului Bibescu, Elizabeth a avut o stransa prietenie cu scriitorul Marcel Proust. De asemenea, a avut relatii apropiate cu Virginia Woolf.Dupa casatorie a locuit impreuna cu Antoine la Paris, intr-o locuinta fastuoasa, si a scris zece carti de aforisme, poezie, piese de teatru si roman. Intre 1920 si 1931 a locuit la Washington (pana in '27), apoi la Madrid, insotindu-si sotul care fusese numit ambasador roman in SUA si Spania.

A murit in Romania, la 47 de ani, cu putin timp inainte ca al doilea razboi mondial sa ia sfarsit. Este inmormantata in parcul Palatului Mogosoaia.

0 comentarii: