Ana Blandiana - scurtă biografie și fragmente din operă

Ana Blandiana (numele real Otilia Valeria Rusan, născută Coman) este o scriitoare română, cunoscută pentru poezia sa, eseistică și implicarea civică. S-a născut pe 25 martie 1942 în Timișoara, România.

video: Ana Blandiana - imagini din tinerețe. Înregistrare din Arhiva TVR

Originea și studiile: Tatăl Anei Blandiana, preotul ortodox Gheorghe Coman, a fost arestat ca "dușman al poporului" în perioada comunistă. Ana Blandiana a luat pseudonimul "Ana Blandiana" pentru a ocoli șicanele regimului. A absolvit Facultatea de Filologie din Cluj și a debutat în revista Tribuna din Cluj.


Vezi articolul complet: Ana Blandiana - infografic - date biografie si bibliografice - o inedită analiză statistică a activității unui scriitor român

Activitate literară: A publicat 27 de cărți în limba română și 60 de volume în 26 de limbi străine. Înainte de Revoluția din 1989, i s-a interzis de trei ori dreptul de a publica, iar numele ei a fost interzis și cărțile i-au fost scoase din biblioteci. A fost un important reprezentant al mișcării neomoderniste din literatura română.


Interviu cu Ana Blandiana despre curajul civic

Implicarea civică: Ana Blandiana a fost luptătoare pentru libertate civică. În 1990, a reînființat Centrul PEN din România și a fost fondatoare a Alianței Civice. De asemenea, a inițiat Memorialul Sighet și Academia Civică. Din 2016, este membră corespondentă a Academiei Române.


Ana Blandiana rămâne o figură importantă în cultura și istoria României, atât prin creația sa literară, cât și prin angajamentul civic. 

Resurese video cu Ana Blandiana

12 interviuri si prezentari remarcabile

Fragmente din opera Anei Blandiana

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Corina Martin (om de afaceri)

CV - Ioan Oleleu - PSD Cluj

C.V. Dumitru Braneanu (om politic)

Ionel Blanculescu (om politic si analist economic)

Henri Coanda (1886-1972). Biografie + video și interviu

Nicolae Demetriade (om de afaceri)

Ioana Barbu - actriță

Bogdan Petriceicu-Hasdeu - schiță biobibliografică

Adrian Tarau - afacerile, Interpolul si dragostea

Bogdan Enoiu (publicitate)