S-a născut la 25 martie 1942 în Ploiești. Părinți, Anton Nicolescu și Anghelichi Anastasiadis.
A urmat cursurile Liceului „I.L. Caragiale” din Ploiești (1956–1960) și ale Facultății de Fizică din cadrul Universității din București (1960–1964).
În 1965 și-a susținut lucrarea de diplomă "Câmpurile Yang-Mills și autointeracțiunea câmpurilor vectoriale".
A fost asistent (1965–1968) la Universitatea din București.
În 1968 a părăsit România pentru a se stabili în Franța, fiind bursier al guvernului francez, la Universitatea Paris VI.
Între 1969 și 1970 a fost bursier al Comisariatului pentru Energie Atomică.
În 1970 a intrat ca fizician la CNRS, peste trei ani susținându-și doctoratul de stat în științe fizice ("Contribution à l’étude théorique de la diffusion pion-nucléon").
În 1973 introduce un nou concept (Oddéron), care a deschis un nou domeniu în fizica interacțiilor tari. Conceptul nu a fost confirmat sau infirmat științific.
În 1976 a renunțat la cetățenia Româna si a obținut cetățenia franceză. A fost „senior visiting scientist” la Lawrence Berkeley Laboratory (1976-1977) și la Universitatea din Londra (1979) și profesor invitat la Universitatea din Girona (Spania) (2000–2001).
Opera sa se concretizează în peste 130 de lucrări științifice de specialitate și în numeroase lucrări privind transdisciplinaritatea, toate citate în întreaga lume.
Basarab Nicolescu analizeaza natura "realului" si arata cum studiul experimental al fenomenelor "invizibile" poate conduce la noi concepte, chiar la o noua viziune asupra lumii. Discursul autorului se organizeaza ca raspuns la doua intrebari majore: Ce anume face sa functioneze "masinaria universului"? Ce ne poate spune despre noi insine natura? " ...Stiinta nu se mai multumeste sa manevreze fiintele, este nedespartita de filosofie, ambele trebuie sa mearga intr-un pas si sa regenereze impreuna gindirea umana.
Premiata de Academia Franceza, cartea lui Basarab Nicolescu , Nous, la particule et monde a fost considerata de Michel Camus ca o adevarata revolutie. O cheie care reuneste într-o singura intuitie fundamentala fizica si metafizica. Ne aflam în fata unei noi filosofii a naturii, a unei noi gnozem într-o fascinanta cautare a spatiului de gratie unde se întâlnesc rationalul si irationalul, într-un fel de pariu cu necunoscutul.
Basarab Nicolescu membru de onoare al Academiei Române, a mai scris: „Stiinta, sensul si evolutia. Eseu asupra lui Jacob Boehme” (Premiul Uniunii Scriitorilor, 1992), „L'Homme et le sens de l'Univers. Essai sur Jacob Boehme” (Premiul Benjamin Franklin, SUA, 1992, pentru cea mai buna carte de istorie), „Transdisciplinaritatea. Manifest” (1999).
Cumpara online carti de Basarab Nicolescu
Comentarii
Trimiteți un comentariu