Treceți la conținutul principal

Dinu Patriciu (om de afaceri)


Dinu Patriciu (numele legal: Dan Costache Patriciu, n. 3 august 1950, București – d. 19 august 2014, Londra) a fost un politician și om de afaceri român care activa în domeniul petrolier, bancar și imobiliar. Extras din prezentarea Forbes top 500:
Avere: 2,3 mld. euro
Vârsta: 60 de ani
Reşedinţă: Ilfov
Domenii: media, energie, imobiliar,bancar, IT&C, colectii de arta

Ascensiunea in afaceri a lui Dinu Patriciu a fost strans legata de politica, el fiind unul dintre re-fondatorii Partidului National Liberal. De profesie arhitect, a fost unul dintre liderii unei disidente liberale - Partidul Liberal Aripa Tanara care a ajuns la guvernare in 1996 ca parte a Conventiei Democrate. Dinu Patriciu a devenit astfel ministru al economiei. Alaturi de Tariceanu a participat apo la reunificarea fasciculelor liberale si consolidarea PNL inainte de alegerile din 2000. Intre timp avusese loc implicarea sa in afaceri, in timpul cabinetului Adrian Nastase el reusind sa participe la privatizarea Rompetrol si sa intre in galeria oamenilor de afaceri importanti din Romania. S-a retras astfel din prim-planul politicii, dar a ramas unul dintre principalii sponsori ai partidelor si aliantelor politice. A contribuit la ascensiunea Aliantei DA (PD+PNL), dar, se pare, a contribuit si la fondurile de campanie ale PSD. Ulterior, impreuna cu vecinul sau de la Snagov, Sorin Rsca Stanescu, a fost cel care a provocat ruptura Aliantei DA si conflictul dintre Basescu si Tariceanu. Pe numele sau au fost deschise mai multe dosare penale, fiind si arestat pentru cateva ore, totusi Patriciu si-a sporit considerabil averea in perioada 2004-2008, devenind cel mai bogat roman dupa ce a reusit revanzarea pachetului majoritar de la Rompetrol catre o importanta companie petroliera din Kazahstan, proprietara a unor resurse petroliere importante la ea in tara. Patriciu si-a diversificat portofoliul, devenind patronul trustului de presa Adevarul Holding (cu publicatii ca Adevarul si Click, lideri pe segmentul cotidiene quality si tabloid, si cu alte titluri importante ca Forbes si Catavencii). El a devenit si un important colectionar de arta, numele sau fiind adesea legat de Casa de Licitatii Artmark, liderul pietei de arta din Romania.

Date relevante despre Patriciu in topul Forbes:
În 2009, Dinu Patriciu a preluat controlul a două fonduri de investiţii (Deutsche Land şi Rutley European), cu proprietăţi în special în Germania, evaluate la momentul achiziţiei la aproximativ un miliard de euro. Hotelurile, clădirile de birouri şi spaţiile comerciale din Stuttgart, Bonn sau Dusseldorf, dar şi cele deţinute în Suedia, Olanda, Franţa sau Belgia sunt majoritatea închiriate, gradul de ocupare a acestora fiind de aproximativ 92%.

În domeniul real estate-ului intenţionează să investească şi în Georgia. În afara Băncii Populare, preluată în 2009 alături de fostul premier georgian Vladimir Gurgenidze, Dinu Patriciu deţine la Batumi şi un proiect imobiliar în valoare de aproximativ 180 de milioane de dolari, care constă în complexe comerciale, hotel şi apartamente.

Printr-o fuziune derulată anul trecut [2010], Dinu Patriciu a devenit acţionar majoritar al Avolus, companie de chartere şi privat-jets din Marea Britanie. Fostul proprietar al companiei aeriene este acum acţionar minoritar şi CEO, iar majoritatea acţiunilor, 70%, sunt deţinute de DP Holdings. Flota Avolus este formată din patru avioane, evaluate la aproximativ 65 milioane de euro, iar pentru acest an se aşteaptă la un nivel al afacerilor de aproximativ 25 de milioane de euro. „Piaţa este în scădere, dar ele funcţionează. Zboară mai mult în statele CSI- Kiev, Moscova“, spune Patriciu.

Pentru Bet-Caffe-uri (agenţiile de pariuri sportive deschise în primăvara lui 2010), el are în plan un număr de 300 până la sfârşitul anului [2011].

Lantul de magazinde re retail MIC.ro a dat faliment in 2012, dupa doi ani de dezvoltare sustinuta. Ideea de bacanii de cartier s-a dovedit nefericita in contextul scaderii dramatice a consumului. Magazinele MIC.ro, in care Patriciu investise semnificativ si care trebuia sa ajunga la 3000 de unitati in toate orasele tarii, s-au dovedit prea putin elastice in raport cu evolutia preturilor pe fondul scaderii consumului si au sfarsit prin a se arata neprietenoase cu clientii datorita spatiilor foarte inguste dintre rafturi si unei game reduse de produse.

Alte informatii despre Dinu Patriciu si afacerile sale:
Colecţia de artă a omului de afaceri valorează aproximativ 23 de milioane de euro.

Acesta mai deţine şi două iahturi, dintre care unul va fi vândut. În acest moment este în curs de construcţie, la Ancona, un model CRM Blue Ice.

Dinu Patriciu nu se consideră o persoană excentrică. Locuieşte de câţiva ani buni la Snagov, în aceeaşi casă construită împreună cu soţia sa, Dana. Mai deţine: două case în România, una la Paris şi una în Saint Martin.

Dinu Patriciu a murit pe data de 19 august 2014, în urma unor grave probleme de sănătate. Aceste probleme de sănătate s-au agravat după ce în umră cu un an şi jumătate a fost supus unei intervenţii de transplant hepatic la Milano.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Adrian Tarau - afacerile, Interpolul si dragostea

Adrian Tarau este unul dintre oamenii aproape anonimi, dar de care fiecare a auzit in tot felul de contexte. Asadar, iata cele mai importante stiri si evenimente disparate intre ele, care au adus numele lui Adrian Tarau pe prima pagina a jurnalelor: 1. Invinuirea de contrabanda cu produse petroliere. El a fost arestat in 2001 de procurorul Alexandru Lele sub acuzatia de complicitate la contrabanda, fiind invinuit ca ar fi trecut in acte 1500 tone de benzina ca fiind kerosen pentru a evita astfel plata taxelor si accizelor. Pentru comiterea faptei s-ar fi folosit de influenta pe care tatal sau, lider PSD, om de afaceri si prefect de Bihor. Eliberat pe cautiune, Tarau a fugit din tara, disparitia sa provocand un mare scandal cu repercursiuni in administratie si politia de frontiera. Ulterior, in 2008, el a obtinut la clasarea dosarului de contrabanda, dupa ce acesta a fost deschis si inchis de mai multe ori la Inalta Curte de casatie. Dupa obtinerea solutiei, Adrian Tarau l-a dat in jude

Stefan Vuza (om de afaceri) - fisa biografica

Nume: VUZA ŞTEFAN Functia: Presedintele Grupului SERVICIILE COMERCIALE ROMANE – www.scrgrup.ro Data Naşterii: 15.09.1969, Iaşi, România Educaţie: 1984- 1988 Liceul Militar - Aviaţie, Craiova; 1988-1991 Şcoala Militară – Ofiţeri Activi, Tancuri, Piteşti; 1990-1994 Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale; licenţiat în Comerţ Exterior, Bucureşti; 1996-2000 Facultatea de Drept; licenţiat în Dreptul Comerţului Internaţional Bucureşti; 2001 Studii post – universitare de Ştiinţe Politice, Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative, Bucureşti 2002 Master în Tranzacţii Economice Internaţionale la Academia de Studii Economice, Bucureşti 2003 Master în Psihologie Industrială şi Organizaţională, Universitatea Babeş – Bolyai, Cluj - Napoca; 2007 Doctorat în Relaţii Economice Internaţionale, la Facultatea de Ştiinţe Economice, Cluj – Napoca Experienţă Profesională: august 1993 - august 1995: - SC DURĂU SA, administrator august 1995-1999:- SC EUROHOUSE COM SR

Andrei Siminel (om de afaceri)

Andrei Siminel Cristian Este reprezentantul in Romania al celui mai puternic fond de investitii in online-ul romanesc, Broadhurst, detinut de americanii de la NCH. Siminel controleaza sau a controlat business-uri precum Netbridge (cu agentia de publicitate Boom), Tradevill, Vodanet, Active Soft, Romarta Libra Bank sau iMedia. Intr-una din putinele declaratii publice cu referire la online acordate in presa (intr-un interviu pentru Hotnews.ro), a spus ca "din zecile de mii de site-uri si de idei pe net-ul din Romania vor avea succes 10-20, [...] iar restul vor fi amenintate de faliment". via Dailybusiness, top Oameni de afaceri din online, locul 1 in 2011 pentru Andrei Siminel in ancheta organizata de publicatia citata. Ca investitor, Andrei Siminel este implicat în administrarea unor afaceri din domeniile bancar, comunicații, software, real estate etc. Printre cele mai profitabile activități ale companiilor în care este implicat se numără și administrarea/închirierea de spații

Cele mai bune filme seriale

Film. Top. Prizes. So On

Asta conteaza!

Arta plus Cultura