Andrei Siminel - afaceri

O mare parte din vechile magazine comuniste Romarta a fost achiziţionată de fondul de investiţii Broadhurst şi aparţine companiei americane New Century Holdings, reprezentată de Andrei Siminel. Acesta a preluat în special celebrele magazine universale din oraşele-reşedinţă de judeţ, pe care le-a reunit sub umbrela Romarta. Vreo două mii de magazine în treizeci de oraşe, toate amplasate în locaţii foarte bune.

Ulterior, o parte din acestea a format reţeaua de centre comerciale Winmarkt, dezvoltată în special pe structurile vechilor magazine universale din oraşe precum Piteşti (Trivale Shopping Center), Rm. Vâlcea (Cozia Shopping Center) sau Sinaia (Carpaţi Shopping Center), dar şi în imobile noi, suprafaţa totală ridicându-se la 147.000 de metri pătraţi. Brandul Romarta şi centrele Winmarkt au adus bani buni americanilor, însă, în 2008, compania Romarta SA a fost spartă în şase entităţi separate.

Perla coroanei, centrele comerciale Winmarkt, a fost vândută italienilor de la Immobiliare Grande Distribuzione, care au dat 182,5 milioane de euro pentru această achiziţie în aprilie 2008. Celelalte magazine au fost mutate pe alte companii, obţinând şi acum profituri.

Andrei Siminel s-a mai remarcat si prin investitiile sale in New Media, precum si prin activitatea in cadrul Bursei Romane. Ca reprezentant al fondului american Broadhurst, unul dintre cei mai importanti jucatori pe bursa, tanarul om de afaceri a ajuns in conducerea BVB.
Andrei Siminel este şeful operaţiunilor din România ale companiei americane New Century Holdings (NCH), care administreaza mai multe fonduri de investiţii, printre care şi Broadhurst Investments. În 2008, Siminel a devenit şi acţionarul majoritar al firmei de brokeraj Vanguard (actuala Tradeville), după ce a cumpărat pachetul de 95% din acţiuni prin intermediul Annaliesse Investments Limited.

Andrei Siminel este principalul om de afaceri si in cazul fostului magazin Cocor. Cf. Jurnalului national,
Fondul de investiţii Broadhurst, care aparţine companiei americane New Century Holdings, condusă de afaceristul Siminel Andrei, este acţionar cu 13,32% şi la magazinul Cocor. Ceilalti acţionari la Cocor mai sunt Liviu Ursan cu 14,76%, Daniel Stoica cu 13,94%, SIF Transilvania (10,25%) şi SIF Muntenia (10,01%). Alţi mici acţionari deţin la rândul lor 36,93%. Compania care administrează magazinul Cocor este listată la bursă şi de-a lungul timpului structura acţionariatului s-a modificat, însă a fost permanent controlată de Liviu Ursan, Daniel Stoica şi Andrei Siminel, fie prin intermediul Broadhurst Investments sau Romarta.

Cocor Bucureşti a afişat pe anul 2007 un profit net de 23,4 milioane de lei (6,49 milioane de euro), de peste patru ori mai mare decât în anul 2006.

0 comentarii: