Leonard Orban - activitatea politica

Leonard Orban a condus Ministerul Afacerilor Europene, de la infiintarea acestuia, in septembrie 2011 si pana la finalul lui 2012. Atunci cand s-a decis crearea acestei structuri, Orban a fost propus la conducerea sa, dupa o cariera pe care a dedicat-o, in ultimii 19 ani, exclusiv problematicii UE, el fiind "omul credibil la Bruxelles" despre care presedintele Traian Basescu afirma ca trebuie sa ocupe acest post.

Cariera lui Leonard Orban s-a axat, incepand din 1993, pe problematica europeana. Printre realizarile sale, Orban insusi mentioneaza semnarea, in calitate de negociator-sef cu Uniunea Europeana, impreuna cu presedintele Romaniei, primul-ministru si ministrul Afacerilor Externe, a Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, la 25 aprilie 2005, intr-o ceremonie desfasurata in Luxemburg.

orban_bunLeonard Orban a fost primul comisar european al Romaniei, functie pe care a ocupat-o timp de trei ani. La finalul acestei perioade el spunea ca se simte "foarte relaxat", ca ar dori sa poata ajuta in Romania prin competentele sale. si tot atunci el marturisea ca are mari rezerve in ceea ce priveste o eventuala implicare a sa in politica.

La 9 martie 2010, Orban a fost numit consilier prezidential pe probleme de afaceri europene. In 21 septembrie 2011, el a fost investit ministru al Afacerilor Europene si a fost singurul ministru mentinut pe post in cabinetele Boc, Ungureanu si Ponta. A fost inlocuit din post la numirea, in ianuarie 2013, a noului cabinet Victor Ponta, dupa ce USL a castigat alegerile din decembrie 2012. A fost schimbat cu Eugen Orlando Teodorovici.

Este fratele liderului liberal Ludovic Orban, si el fost ministru, dar adesea cariera lor politica a fost divergenta. WIKI pentru Ludovic Orban

0 comentarii: