Robert Cazanciuc (ministrul justitiei), biografie

numit ministru al Justitiei in aprilie 2013

Functii importante detinute anterior:

  • purtator de cuvant al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie

  • subsecretar de stat în cadrul Corpului de Control al Primului Ministru al României (cabinetul Adrian Nastase)

  • director general adjunct la Administraţia Naţională a Penitenciarelor

  • Secretar General al Ministerului Afacerilor Externe


Apreciază arta fotografică şi cea tradiţională. S-a născut la 26 noiembrie 1971 la Ploieşti, judeţul Prahova, este căsătorit şi are doi copii. Vorbeşte fluent limba engleză.

detalii si pe digi24


În vârstă de 41 de ani, Robert Cazanciuc şi-a început cariera profesională în anul 1995, în urma absolvirii Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti. Până în anul 1998 a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria SAI, responsabil cu supravegherea urmăririi penale. A absolvit în 1996 şi Institutul Naţional al Magistraturii. Din 1998 Robert Cazanciuc s-a transferat la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie unde a lucrat timp de doi ani ca procuror în cadrul Biroului pentru relaţia cu mass-media. În această calitate a contribuit la constituirea primului birou de relaţii cu presa - ca structură distinctă - în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie. Din 2000 până în 2001 a fost purtător de cuvânt al aceluiaşi Parchet, elaborând în această perioadă primul ghid de relaţii cu presa al Ministerului Public din România.


Robert CazanciucÎn perioada 2001-2004 Robert Cazanciuc a fost director general şi apoi subsecretar de stat în cadrul Corpului de Control al Primului Ministru al României. Ca subsecretar de stat a coordonat echipa de elaborarea Acordului de cooperare administrativă cu OLAF. În 2004 a fost numit secretar de stat la Departamentul Implementare Programe şi Ajustare Structurală, calitate în care a elaborat şi susţinut, în relaţia cu instituţiile Uniunii Europene, planurile de acţiune care au vizat implementarea angajamentelor asumate de România. Departamentul a urmărit şi verificat modul de implementare a programelor finanţate de către Banca Mondială.


În anul 2005 Robert Cazanciuc a fost director general adjunct la Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Apoi, până în 2008, a fost procuror şef al Biroului pentru relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În 2009 Robert Cazanciuc a absolvit şi Masterul de Securitate judiciară al Universităţii Lucian Blaga din Sibiu. De asemenea, a beneficiat de câteva cursuri de formare şi vizite de studiu în Franţa, Germania şi Statele Unite ale Americii.


Robert Cazanciuc a predat Comunicare şi relaţii publice la Şcoala Naţională de Grefieri şi la Institutul Naţional al Magistraturii din 2007 până în 2009. În 2007 a fost responsabil pentru formarea purtătorilor de cuvânt magistraţi în relaţiile cu mass-media, susţinând 12 seminarii cu participarea unui număr de 250 magistraţi.


A fost numit Secretar General al MAE pe data de 21 mai 2012 si a detinut functia pana in aprilie 2013. A mai îndeplinit funcţia de Secretar General în MAE în perioada 15 aprilie 2009 - 15 aprilie 2012 (numit in timpul cabinetului Boc, cand ministru de externe era Cristian Diaconescu).0 comentarii: