Program anticriza -Sorin Oprescu

Viziunea anti-criza a candidatului Sorin Oprescu este un fel de mixaj intre idei social-democrate si liberale. Cea mai originala idee a sa este cea referitoare la aministia fiscala, care a fost preluata din mers si de contracandidatul sau Mircea Geoana. In privinta dilemei: cota unica- impozit progresiv, Oprescu se dovedeste prudent, evitand sa se pronunte in vreun fel. Isi insuseste in schimb, “teza” guvernului de tehnocrati, dar doar asa de proba, pentru patru luni. Printre propunerile lui Oprescu se regaseste si celebrul motto liberal din perioada interbelica – Prin noi insine! …Oprescu reformuleaza: Sa ne descurcam singuri

Sorin-Oprescu-1

 Reducerea TVA la alimentele de baza

“Asta rezolva subzistenta poporului roman, si nu este nici o exagerare. Asta usureaza putin, foarte putin e adevarat, nu numai dorinta ci si putinta de a trai.”

 Amnistie fiscala pentru un an de zile pentru restantierii la banci

“Am vorbit si de partea de amnistie fiscala pentru un an de zile a celor care nu pot sa-si mai plateasca creditele pentru ca nu mai au loc de munca. Si care acum sunt intr-o perioada de disolutie familiala, in momentul cand li se iau casele sau masinile de spalat din gospodarie, sau stiu si eu ce alte obiecte luate pe credit.”

 Participare sociala a firmelor

“Cei care au venituri de peste 500 de mii de euro sa participe in mod direct la actul de protectie pentru pensionari si pentru copii.”

 Indecizie -Impozitul progresiv sau cota unica?

“Intr-o varianta pe care as sustine-o acum, cu cat veniturile sunt mai mari, aceasta impozitare este progresiva, mergand pana undeva la 40%, iar intr-o varianta din aceasta regresiva, pentru cei care nu pot sa produca, nu au de unde sa-si plateasca acest impozit. Dar majoritatea celor cu care am vorbit, profesionisti, pe care i-am consultat, mi-au garantat moral ca impozitul de 16% reprezinta o stabilitate a mediului economic, si ca bine ar fi daca am pastra acest lucru. (...)De aceea, nici nu m-ati vazut facand niste afirmatii definitive in acest domeniu, care reprezinta pentru mine un domeniu mai putin cunoscut decat domeniul meu de activitate.” 

  Sa ne descurcam singuri

“In momentul de fata trebuie sa ne gandim cum iesim singuri din criza, ca nu vin sa ne ajute, nici americanii, au asteptat bunicii nostri 50 de ani, tot noi singuri iesim din aceasta criza. De aia am vorbit de faptul ca in ultimele saptamani, cand ar fi trebuit sa existe ratiune si nu conflict, presedintele continua a se ambitiona si a tine partidul pe care-l reprezinta si pe care-l conduce la putere, cu toate riscurile de a nu avea parteneri atunci cand FMI vine si discuta despre o serie intreaga de negocieri facute anterior.”

 Guvernul de patru luni: Prim-ministru independent, ministrii tehnocrati

“Patru luni de zile, programul pe patru luni de zile cu ceea ce v-am spus pana acum. Patru luni de zile pot fi determinante de acum inainte pentru inceputul iesirii din criza cu masurile discutate inainte. Patru luni de zile de prim-ministru independent, cu tehnocratii in subordine, care sa poata lua aceste masuri pe care le-am discutat inainte.”

 Sursa: http://www.hotnews.ro/stiri-politic-6360211-audio-sorin-oprescu-sper-apara-primii-stalpi-autostrazii-suspendate-inceputul-lui-2010-studiul-fezabilitate-costat-170-000-euro-iar-chinezii-sunt-dispusi-dea-850-milioane-euro.htm?cfnl=

0 comentarii: