Monica Pillat (scriitor)

Nepoata unui mare poet (Ion Pillat) si a unei pictorite de mare  sensibilitate (Maria Pillat Brates), la rindul ei  fiica unui virtual prozator, cu un destin demn de un roman, Dinu Pillat , si a unei reputate specialiste în arta medievala, Cornelia Pillat

Monica Pillat  este  poeta  si anglista. Este de-asemenea autoare a  unor traduceri de referinta  si a unor volume precum Cultura ca interior (2001), Drumul spre Emaus (2002)   Povesti din lumea jumatatilor de zîmbet (2004) Dorul de rai (2005).

Ca cercetator,  anglist  dar si ca poet in lucrarile sale studiaza caile prin care  scriitori ca William Shakespeare, S.T. Coleridge, Emily si Charlotte Brontë, T.S. Eliot, Virginia Woolf, Malcolm Lowry, William Golding, Angela Carter, Rose Tremain si-au cautat  sinele in actul propriei creatii sau in operele altora.

Monica Pillat simte ca pe o  misiune sacra sa vorbeasca despre  istoria familiei sale, care s-a confundat cu istoria dramatica a a tarii din ultima jumatate de veac, in particular aventura fugii din Romania  in 1947 a  Piei Pillat Edwards, alta membra plina de farmec si mister, a acestei dinastii de intelectuali veritabili. In volumul  Zbor spre libertate,  Pia Pillat Edwards insasi povesteste acest episod incredibil – (diplomatul britanic Ivor Porter prezinta propria versiune in Operatiunea „Autonomous”, carte tradusa la noi inca din 1991) descriind atmosfera caracteristica a epocii dar si experienta la nivelul constiintei a  unor intelectuali romani aflati la rascruce de istorie. 

0 comentarii: