Ion Tiriac (om de afaceri, bancher)

Ion Țiriac (n. 9 mai 1939, Brașov), este un fost jucător profesionist de tenis român, jucător de hochei, și actualmente un influent om de afaceri în Germania și România. (v detalii in pagina WIKI)

În 1970, a câștigat împreună cu Ilie Năstase turneul de la Roland Garros. Talentul său pe teren s-a materializat mai ales la dublu, câștigând alături de Ilie Nastase, în afară de Roland Garros, numeroase alte turnee.

ion tiriacDupa ce s-a retras din activitatea sportiva, a devenit manager al campionului mondial Boris Becker (1984-1993). Din 1996, este deținătorul licenței turneului de tenis "BCR Open Romania". Între anii 1998 - 2004, a deținut funcția de președinte al Comitetului Olimpic Român.

Ion Tiriac a investit in piata bancara inca din anul 1990, cand a infiintat impreuna cu un grup de parteneri Banca Ion Tiriac. Ulterior, aceasta s-a unit cu HVB Romania, rezultand HVB Tiriac, care a fost absorbita de Unicredit, ca urmare a preluarii oficiale pe plan mondial a bancii germano-austriece HVB de catre grupul financiar UniCredito.

In prezent, detine 49% din banca rezultata in urma acestei preluari, care de altfel poarta si numele omului de afaceri: Banca UniCredit Tiriac. De asemenea, este coporopietar al companiei de asigurari Allianz-Tiriac.

0 comentarii: