Dan Voiculescu (politician, om de afaceri)


  • Presedinte fondator al Partidului Umanist Roman (PUR), devenit Partidul Conservator (PC).

  • Fondator al trustului media Intact - Antena 1 si al grupului Grivco


dan_voiculescu_73666100-460x258

Dan Voiculescu controleaza trustul de presa Intact, in care se afla televiziunile Antena 1, 2, 3, Euforia, GspTV, ziarele Jurnalul National, Gazeta Sporturilor, Radio Romantic, Radio ZU si altele.

A strans primul milion de dolari in 1996, 400.000 provenind din dividende de la grupul sau de firme Grivco, iar restul de 600.000 din dividende de la Antena1, conform propriilor declaratii.

In tinerete a lucrat in comertul exterior, fiind acuzat de politie politica. Au existat si acuzatii exotice la adresa sa, cum ar fi ca ar fi participat la sinuciderea unui frate al lui Nicolae Ceausescu sau ca si-ar fi insusit sumele din conturile secrete ale ostului dictator. Nicio dovada plauzibila nu a fost produsa in sprijinul acestor acuzatii.

S-a lansat in afacceri imediat dupa 1990, fondant trustul Grivco (afaceri diverse) si trustul Intact (mass media). Capitalul initial a fost imprumutat de la vechiul sau colaborator, firma Crescent din Cipru.

Dupa 2000, pe fondul cresterii puterii mediatice prin lansarea posturilor de televiziune Antena 1 si Antena 3, partidul pe care il conducea a facut aliante politice favorabile si a intrat in Parlament si de mai multe ori la guvernare.

Oficial, Dan Voiculescu s-a retras din afacerile familiei sale (care au ramas in proprietatea celor doua fiice) si din conducerea efectiva a partidului, pe care, totusi, il controleaza in mod evident.

In 2012 si-a dat de doua ori demisia din Parlament, in conditiile in care la adresa sa existau acuzatii serioase de incompatibilitate, dupa ce CNSSAS si Justitia il gasisera vinovat ca a facut politie politica pe timpul comunismului.

0 comentarii: