Gigi Becali




A început prin a vinde blugi, iar în 2008 a ajuns „Cel mai bogat român”, revista „Capital” estimându-i averea lui la 2,5 miliarde de euro. În 2009, s-a produs dezastrul: averea sa a scăzut cu 525 milioane euro, i-au rămas doar 200 de milioane şi a ajuns pe locul 27 în clasamentul general al celor mai bogaţi români, potrivit Forbes. O mediatizare intensă l-a transformat în vedeta şi Becali a înregistrat o ascensiune neaşteptată în politică: în ianuarie 2004 a preluat Partidul Noua Generatie (PNG) şi, la sfârşitul aceluiaşi an a participat fără succes la alegerile prezidenţiale folosind un discurs de sorginte legionara. În 2008 a pierdut parlamentarele, dar în 2009 a obţinut un post de europarlamentar al României la Bruxelles.



George Becali s-a remarcat prin calitatea sa de acţionar majoritar al Clubului de Fotbal Steaua Bucureşti. A construit biserici, a donat câteva milioane de euro către bisericile ortodoxe româneşti de la Muntele Athos, a construit case pentru sinistraţi în urma inundaţiilor şi a plătit facturile la Electrica pentru un întreg cartier din Bucureşti.

A fost investigat şi cercetat aproape fără întrerupere în cauze dintre cele mai diverse. A început prin a merge la PNA pentru audieri privind afacerile sale imobiliare cu Ministerul Apărării şi a sfârşit prin a fi arestat pentru sechestrarea unor persoane în portbagajul maşinii sale. A mai fost cercetat atât pentru fals în declaraţia de avere depusă la Biroul Electoral cu ocazia participării la scrutinul pentru europarlamentare, cât şi pentru mituirea fotbaliştilor de la U Cluj.

Date biografice

- S-a născut la 25 iunie 1958 în Comuna Zanga din Braila, într-o familie de origine aromână.

- Este casatorit si are 3 fiice.

- După evenimentele din 1989, s-a lansat în afaceri. Marea parte a averii sale provine din investiţii imobiliare.

- A obţinut funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Clubului de Fotbal Steaua Bucureşti şi calitatea de acţionar majoritar al acestuia.

- În 2000 a candidat pentru Camera Deputaţilor din partea unei asociaţii a italienilor din România, ratând cu puţin intrarea în Parlament . A preluat Partidul Noua Generaţie de la un fost primar al Bucurestiului, a cărui preşedinte este din 10 ianuaie 2004. În anul 2004, a participat la alegerile pentru preşedinţia României, fiind candidatul acestui partid. A obţinut 1,77% din opţiunile de vot. La alegerile europarlamentare din 25 noiembrie 2007, s-a aflat pe prima poziţie pe lista PNG, dar partidul său s-a aflat la mică distanţă sub pragul electoral. Din aprilie 2009, membru PRM, candidat pentru europarlamentare.

UPDATE:
A fost membru al Parlamentului European între iunie 2009 și decembrie 2012 și membru al Parlamentului României din decembrie 2012 până la condamnarea penală în mai 2013.

În 2014 a fost eliberat. Ulterior nu a reintrat în politică. S-a menținut în atenția publicului prin asumarea rolului de conducător din umbră al clubulului Steua/FCSB

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

CV - Ioan Oleleu - PSD Cluj

Anghel Saligny (inginer - date biografice)

Andrei Siminel (om de afaceri)

Tudor Arghezi (poet)

Corina Martin (om de afaceri)

Ion Vianu (1934-2024)

Marin Sorescu - video și date biografice

Ana Blandiana - scurtă biografie și fragmente din operă

Norman Manea (mari scriitori români)

CV Cătălin Predoiu - ministru de interne și fost ministru de justiție