Traian Basescu - biografie

traian-basescuTraian Basescu este un politician român, actualul preşedinte al României. Până în decembrie 2004 a fost liderul Partidului Democrat. Între 2000 şi 2004 a fost primar al Bucureştiului. În 2004 a candidat pentru preşedinţie din partea Alianţei D.A. (PNL-PD), câştigând alegerile şi devenind preşedinte al României.

Data si locul nasterii:  4 noiembrie 1951, Basarabi, azi Murfatlar, judeţul Constanţa

Studii:

· 1976: A absolvit Institutul de Marină "Mircea cel Batrân", Facultatea de Navigaţie, Secţia Comercială

· 1995: A absolvit Cursurile Avansate de în Industria Transportului Maritim ale Academiei Norvegiene, ca bursier al acestui stat[2]

Activitatea politică

· 1976: A absolvit Institutul de Marină "Mircea cel Batrân", Facultatea de Navigaţie, Secţia Comercială

· 1995: A absolvit Cursurile Avansate de în Industria Transportului Maritim ale Academiei Norvegiene, ca bursier al acestui stat[2]

Preşedinte al Romậniei

La sfârşitul anului 2004, după alegerile parlamentare, Traian Băsescu l-a numit pe Călin Popescu Tăriceanu prim-ministrul României, după ce a fost constituită majoritatea parlamentară, prin cooptarea Partidului Conservator la guvernare. La câteva luni după instalarea guvernului Tăriceanu, preşedintele Băsescu, datorită majorităţii fragile a coaliţiei în parlament, i-a cerut premierului Tăriceanu să demisioneze în vederea provocării alegerilor parlamentare anticipate pentru a se putea forma o majoritate confortabilă, necesară trecerii proiectelor de lege pentru aderarea în Uniunea Europeană. Deşi iniţial premierul acceptă un astfel de plan, la scurt timp hotăreşte şi declară că o astfel de decizie ar conduce la o instabilitate administrativo-politică indezirabilă în contextul aderării la UE. În aceste condiţii apar primele disensiuni în interiorul coaliţiei guvernamentale formată din Alianţa D.A., PC şi UDMR. Se formează două tabere, una care susţine acţiunile preşedintelui, iar alta care acuză din ce în ce mai puternic implicarea preşedintelui în viaţa politică şi în activitatea guvernului dincolo de limitele impuse funcţiei de Constituţia României.

Din dorinţa de a fi un preşedinte jucător, Traian Băsescu a acţionat în diverse moduri care au stârnit nemulţumiri în rândul clasei politice, mai puţin în rândurile partidului condus până la funcţia de preşedinte de Traian Băsescu, PD. Colaborarea dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu-Tăriceanu a fost una dificilă.
Sursa http://ro.wikipedia.org/wiki/Traian_B%C4%83sescu

0 comentarii: