Traian Basescu - Scandaluri

basescu presa1. Dosarul "Flota"

Dosarul "Flota", care "a debutat" în 2003, are ca obiect stabilirea modului în care CNM Petromin a fost prejudiciată prin vânzarea, în perioada aprilie 1991-august 2000, a 16 nave, în special mineraliere de mare capacitate. În dosarul "Flota", instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie, au fost cercetaţi trei foşti miniştri ai Transporturilor, Traian Băsescu, Aurel Novac, Paul Teodoru, precum şi alte persoane care au fost implicate în vânzarea unor nave din flota română. Procurorii afirmau în 2003 că ar exista indicii că foştii miniştri ar fi comis infracţiunea de abuz în serviciu contra interesului public. După o succesiune de amânări şi schimbări de locuri de judecată, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au început în 2005 judecarea procesului. De la primul termen s-a luat în discuţie problema imunităţii prezidenţiale a inculpatului Traian Băsescu. Judecătorii au decis ca dosarul să fie retrimis la PNA pentru reluarea anchetei. Ulterior Parchetul Naţional Anticorupţie (redenumit în 2006 Direcţia Naţională Anticorupţie) a solicitat o nouă expertiză contabilă a prejudiciului. Noua expertiză contabilă, finalizată în septembrie 2007, a stabilit că prejudiciul, stabilit iniţial de prima expertiză la 275 de milioane de euro, este inexistent (zero). Astfel infracţiunile pentru care au fost deferiţi justiţiei şeful statului, Traian Băsescu - în calitate de fost ministru al Transporturilor - şi alţi doi foşti şefi ai acestui minister, Aurel Novac şi Paul Teodoru, devin lipsite de conţinut juridic fără existenţa vreunui prejudiciu. De altfel, calculele expertizei susţin că, prin vinderea celor 16 nave, Statul Român nu doar că nu a ieşit în pierdere, dar evitând prin această vânzare cheltuielile de întreţinere a navelor, a obţinut un venit net de peste 17 milioane de dolari.

Sursa http://ro.wikipedia.org/

Alte articole legate de dosarul flota

Cum s-a albit Dosarul Flota - http://www.jurnalul.ro/stire-special/cum-s-a-albit-dosarul-flota-106004.html

Dosarul flota inchis dupa 10 ani - http://gazete.infonews.ro/article97742.html

Figurantii si regizorii dosarului Flota - http://www.cugetliber.ro/Arhiva/iunie2006/23/actualitate.html

2. Dosarul "Casa din Mihăileanu"

Acest dosar penal a fost deschis în urma plângerii GIP, depusa in 18 aprilie 2007. GIP arata ca “imobilul din strada Mihaileanu a fost, mai întâi, închiriat ilegal, pentru ca, la data formularii cererii de închiriere, Traian Basescu nu îndeplinea nici una dintre conditiile legale pentru a beneficia de o locuinta cu chirie de la stat. Conditiile în care un cetatean poate închiria o locuinta de la stat sunt prevazute de Legea locuintei (Legea nr. 114/1996). Nici una dintre aceste conditii nu a fost îndeplinita de Traian Basescu. În momentul în care a primit în chirie un apartament de la Primaria Capitalei, Traian Basescu era deja chirias într-o locuinta de stat (închiriata de la RAAPPS). Traian Basescu nu avea nevoie de o alta locuinta, ca dovada ca nu a locuit niciodata în imobilul închiriat de la Primarie. Traian Basescu s-a mutat direct din locuinta de la RAAPPS în casa proprietate personala de pe Soseaua Bucuresti-Ploiesti. De altfel, pâna si suprafata spatiului închiriat de la primarie (369 mp) este mult mai mare decât cea pe care ar fi putut-o primi o familie cu un numar de membri similar familiei Basescu”. Pe de alta parte, Mugur Ciuvica mai arata ca “imobilul a fost vândut ilegal lui Traian Basescu pentru ca vânzarea se putea face numai dupa expirarea termenului legal de revendicare.

Articolul intreg pe infonews - http://www.infonews.ro/article111583.html

Ỉnchiderea Dosarului Casa Mihaileanu in cateva ceasuri

Presedintele a batut saua si a priceput iapa. Certandu-l pe Morar, a priceput Doxan. Ieri, la Consiliul Superior al Magistraturii, Traian Basescu a spus ca s-a dovedit ca nu a comis nici o infractiune. Mai mult, el a afirmat ca se mai gandeste daca va da sau nu casa inapoi. (...) Se pune intrebarea daca prin interventiile sale Basescu exercita presiuni asupra unui procuror pentru a-l determina pe acesta sa incheie intr-un anumit fel o ancheta.

Sursa Kappa.ro - http://stiri.kappa.ro/actualitate/dosarul-casa-din-mihaileanu-basescu-a-batut-saua-morar-si-a-priceput-iapa-botos/stire_39178.html

Elena Udrea l-a scapat pe Basescu de dosarul casa Mihaileanu

Presedintele a apelat la o mai veche cunostinta, recent demisionara din functia de consilier prezidential, Elena Udrea, care sa-l reprezinte in fata procurorilor. De meserie avocat, Elena Udrea aparea ieri pe lista avocatilor incompatibili a Baroului Bucuresti. Insa, potrivit unor surse din Barou, aparatorul lui Basescu si-a ridicat recent incompatibilitatea, dupa demisia din Administratia Prezidentiala, si poate activa ca avocat. Elena Udrea si-a luat sarcina in serios si luni s-a prezentat la Parchetul General, unde a depus mai multe documente in dosarul privind casa din Strada Stefan Mihaileanu.

Sursa -http://www.fundatia-aleg.ro/News-article-sid-12974.phtml

3. Băsescu şi-a şters datoriile la bănci

Preşedintele Băsescu a promovat pe când era ministru al Transporturilor o ordonanţă de urgenţă a Guvernului prin care familia sa scăpa de returnarea unei datorii de circa 200.000 de dolari plus dobânzi către Banca Agricolă, obţinută în mod preferenţial pe când era parlamentar. Între 1994 şi 2001, când a deţinut diferite funcţii publice, omul politic Traian Băsescu şi familia sa au obţinut echivalentul a peste un milion de dolari din fondurile destinate României prin programul PHARE-UE pentru firmele lor.

Articolul intreg in Jurnalul National - http://www.jurnalul.ro/stire-special/basescu-si-a-sters-datoriile-la-banci-119573.html

4. Scandalul "tiganca imputita"

Traian Băsescu, aflat la cumpărături împreună cu soţia sa, într-un centru comercial din Bucureşti, agasat de o serie de întrebări, a deposedat-o pe jurnalista postului de televiziune Antena 1, Andreea Pană, de telefonul mobil, proprietate personală; ulterior telefonul a fost restituit. În timpul acestui incident, preşedintele României a folosit mai multe cuvinte injurioase şi discriminatorii la adresa reporterului Antena 1. Incidentul a fost larg mediatizat şi au existat reacţii de dezaprobare din partea mass-media şi a societăţii civile. Traian Băsescu şi-a cerut scuze printr-un purtător de cuvânt.

Sursa http://ro.wikipedia.org

0 comentarii: