Treceți la conținutul principal

Traian Basescu - episodul Suspendarea 2007





Suspendarea presedintelui Romaniei Traian Basescu– 20 aprilie 2007


Pe data de 18 ianuarie 2007 PSD a iniţiat o acţiune pentru suspendarea preşedintelui Băsescu, pentru încălcări ale Constituţiei. În avizul din 17 aprilie, Curtea Constituţională s-a exprimat împotriva suspendării, argumentând că faptele incriminate nu au încălcat Constituţia.Cu toate acestea, în şedinţa comună din 19 aprilie 2007 Parlamentul a votat pentru suspendarea lui Băsescu, cu 322 voturi pentru, 108 împotrivă, şi 10 abţineri. Suspendarea a devenit efectivă în 20 aprilie 2007, după ce Curtea Constituţională a luat act de decizia Parlamentului României.Ca urmare a Referendumului din 19 mai 2007 suspendarea Preşedintelui a încetat, acesta fiind reconfirmat cu un scor de 74,48% (conform rezultatelor oficiale furnizate de Biroul Electoral Central).

Context

După ce la 12 februarie 2007 PSD sesizează Curtea Constituţională despre iniţierea procedurilor de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, la 28 februarie, Parlamentul aprobă înfiinţarea unei comisiei de anchetă privind suspendarea preşedintelui cu 258 de voturi pentru, 76 contra (PD şi PLD) şi 21 de abţineri (UDMR). Preşedintele comisiei este ales liderul conservatorilor, Dan Voiculescu. La 21 martie, Dan Voiculescu a anunţat că raportul elaborat de comisie a stabilit că preşedintele Băsescu „a încălcat Constituţia şi este implicat în fapte de natură penală”. La 5 aprilie, Curtea Constituţională constată, cu majoritate de voturi, că propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu „se referă la acte şi fapte de încălcare a Constituţiei, săvârşite în exerciţiul mandatului care, prin conţinutul şi consecinţele lor, nu pot fi calificate drept încălcări grave, de natură să determine suspendarea din funcţie a Preşedintelui României, în sensul prevederilor art.95 alin.(1) din Constituţie” şi a dat aviz negativ la propunerea de suspendare. Decizia Curţii Constituţionale era doar consultativă pentru Parlament iar la 19 aprilie 2007 Parlamentul României a votat cererea de suspendare pe motiv de neconstituţionalitate, cu 322 voturi pentru , 108 împotrivă şi 10 abţineri.

Data desfăşurării Referendumului a fost stabilită pentru sâmbătă 19 mai 2007, la limita maximă de 30 zile, conform Constituţiei. Ziua de sâmbătă, neuzuală pentru alegeri în România, a limitat prezenţa la urne a cetăţenilor (mai ales din Diaspora) care lucrează 6 zile pe săptămână, precum şi a minorităţii religioase adventiste.

Demisie promisa, dar neonorata

Cu două zile înainte de suspendarea din Parlament preşedintele Băsescu declarase că va demisiona „la cinci minute” dacă Parlamentul îl va suspenda. După ce Curtea Constituţională a validat suspendarea, Traian Băsescu declară că s-a răzgândit motivând că „o demisie ar fi accentuat criza politică până în iulie-august” şi că "se pregătea o lege care să-mi interzică să mai candidez".

Procedura de suspendare

Pe 23 aprilie Parlamentul a votat un amendament propus de PSD conform căruia în situaţia în care nu se vor prezenta la urne jumătate plus unu din numărul cetăţenilor cu drept de vot iar Curtea Constituţională hotărăşte că acesta este un motiv pentru invalidarea referendumului, Parlamentul „va decide asupra procedurii de urmat“. Amendamentul a fost adoptat cu 238 de voturi pentru, 2 împotrivă şi 4 abţineri după ce PD-ul şi PLD-ul s-au retras din sală.

Amendamentul a fost controversat, iar părerile juriştilor împărţite. La 3 mai, Curtea Constituţională decide cu majoritate de voturi:

Articolul 10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 84 din 24 februarie 2000, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins: «Art.10. – Prin derogare de la art.5 alin.(2), demiterea Preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat la referendum. »

Decizia a stârnit noi controverse. Ion Predescu, judecător al Curţii Constituţionale a susţinut că noua Lege a referendumului poate fi aplicată la referendumul din 19 mai; profesorul de drept constituţional Ioan Stanomir a declarat că regulile nu pot fi schimbate în timpul jocului iar această modificare trebuie aplicată următorului referendum ].

Întregul cost al referendumului a fost estimat a se ridica la 60 de milioane de lei (în jur de 18 milioane de euro).

Intrebarea referendumului

Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?

Susţinătorii Preşedintelui trebuiau să voteze "NU". Acest fapt a fost exploatat de partidele care au iniţiat Suspendarea (PSD, PNL, PRM, PC + UDMR = Coaliţia "322"), având ca ţintă segmentul de populaţie mai puţin informat.

Reactii

Pe 7 mai, peste 100 de intelectuali români de marcă, precum Gabriel Liiceanu, au semnat un apel intitulat „Pentru respectarea statului de drept şi a democraţiei” prin care cer guvernului să organizeze un referendum corect, cer populaţiei să se prezinte la referendum şi semnalează îngrijorarea lor faţă de „tendinţa unor autorităţi de a ocoli sau încălca principiile şi practicile statului de drept şi ale democraţiei.”

Pe 15 mai disidenta anticomunistă Doina Cornea a apreciat că intelectualii care ar susţine chiar şi defectele preşedintelui Băsescu "fac greşeala căderii în admiraţie, acţiune care l-a legitimat şi susţinut pe Ceauşescu

sursa http://ro.wikipedia.org/
Documente

1.PROPUNERE DE SUSPENDARE din funcţie a Preşedintelui României, Traian BĂSESCU – Parlamentul Romaniei http://oameni.regionis.info/341/propunere-de-suspendare-din-functie-a-presedintelui-romaniei-traian-basescu-2007-02-12/

2.Decizia Curtii Constitutionale in cazul suspendarii presedintelui Traian Basescu 19.04.2007 http://www.e-juridic.ro/stiri/-decizia-curtii-constitutionale-in-cazul-suspendarii-presedintelui-traian-basescu-1135.html

3.Raport de analiza politica – Institutul Ovidiu sincai (PSD)- Referendumul din 19 mai 2007 http://www.fisd.ro/rap.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Adrian Tarau - afacerile, Interpolul si dragostea

Adrian Tarau este unul dintre oamenii aproape anonimi, dar de care fiecare a auzit in tot felul de contexte. Asadar, iata cele mai importante stiri si evenimente disparate intre ele, care au adus numele lui Adrian Tarau pe prima pagina a jurnalelor: 1. Invinuirea de contrabanda cu produse petroliere. El a fost arestat in 2001 de procurorul Alexandru Lele sub acuzatia de complicitate la contrabanda, fiind invinuit ca ar fi trecut in acte 1500 tone de benzina ca fiind kerosen pentru a evita astfel plata taxelor si accizelor. Pentru comiterea faptei s-ar fi folosit de influenta pe care tatal sau, lider PSD, om de afaceri si prefect de Bihor. Eliberat pe cautiune, Tarau a fugit din tara, disparitia sa provocand un mare scandal cu repercursiuni in administratie si politia de frontiera. Ulterior, in 2008, el a obtinut la clasarea dosarului de contrabanda, dupa ce acesta a fost deschis si inchis de mai multe ori la Inalta Curte de casatie. Dupa obtinerea solutiei, Adrian Tarau l-a dat in jude

Stefan Vuza (om de afaceri) - fisa biografica

Nume: VUZA ŞTEFAN Functia: Presedintele Grupului SERVICIILE COMERCIALE ROMANE – www.scrgrup.ro Data Naşterii: 15.09.1969, Iaşi, România Educaţie: 1984- 1988 Liceul Militar - Aviaţie, Craiova; 1988-1991 Şcoala Militară – Ofiţeri Activi, Tancuri, Piteşti; 1990-1994 Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale; licenţiat în Comerţ Exterior, Bucureşti; 1996-2000 Facultatea de Drept; licenţiat în Dreptul Comerţului Internaţional Bucureşti; 2001 Studii post – universitare de Ştiinţe Politice, Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative, Bucureşti 2002 Master în Tranzacţii Economice Internaţionale la Academia de Studii Economice, Bucureşti 2003 Master în Psihologie Industrială şi Organizaţională, Universitatea Babeş – Bolyai, Cluj - Napoca; 2007 Doctorat în Relaţii Economice Internaţionale, la Facultatea de Ştiinţe Economice, Cluj – Napoca Experienţă Profesională: august 1993 - august 1995: - SC DURĂU SA, administrator august 1995-1999:- SC EUROHOUSE COM SR

Andrei Siminel (om de afaceri)

Andrei Siminel Cristian Este reprezentantul in Romania al celui mai puternic fond de investitii in online-ul romanesc, Broadhurst, detinut de americanii de la NCH. Siminel controleaza sau a controlat business-uri precum Netbridge (cu agentia de publicitate Boom), Tradevill, Vodanet, Active Soft, Romarta Libra Bank sau iMedia. Intr-una din putinele declaratii publice cu referire la online acordate in presa (intr-un interviu pentru Hotnews.ro), a spus ca "din zecile de mii de site-uri si de idei pe net-ul din Romania vor avea succes 10-20, [...] iar restul vor fi amenintate de faliment". via Dailybusiness, top Oameni de afaceri din online, locul 1 in 2011 pentru Andrei Siminel in ancheta organizata de publicatia citata. Ca investitor, Andrei Siminel este implicat în administrarea unor afaceri din domeniile bancar, comunicații, software, real estate etc. Printre cele mai profitabile activități ale companiilor în care este implicat se numără și administrarea/închirierea de spații

Cele mai bune filme seriale

Film. Top. Prizes. So On

Asta conteaza!

Arta plus Cultura