Treceți la conținutul principal

Marin Preda - video

MARIN PREDA



“Cel mai iubit dintre pământeni” a tulburat realismul socialist cu luciditatea sa, a fixat în eternitate o realitate pierdută, aceea a satului românesc tradiţional, pe cale de dispariţie. În „Moromeţii” trăiesc ultimii ţărani autentici, arhaici.

Marin Preda a fost unul dintre cei mai importanți romancieri români din perioada postbelică, membru al Partidului Comunist Român. Dincolo de marele său talent, Marin Preda a fost un intelectual lucid, conștient de urmările nefaste ale ideologiei comuniste asupra literaturii.

Anul nașterii: 5 august 1922, Siliștea-Gumești

Data morții: 16 mai 1980, Palatul Mogoșoaia, Mogoșoaia


Marin Preda s-a născut la 5 august 1922, într-o familie de ţărani din Siliştea-Gumeşti, judeţul Teleorman, părinţii săi fiind Joiţa Preda şi Tudor Călăraşu – „de profesie plugar”. Părinţii săi nu erau căsătoriţi oficial, pentru a-şi putea păstra, fiecare, lotul de pământ primit la sfârşitul războiului. Tatăl său a avut din prima căsătorie trei băieţi: Ilie, Gheorghe şi Ion – deveniţi personajele Paraschiv, Achim şi Nilă în „Moromeţii”, iar mama, două fete: Măria şi Miţa (Ilinca şi Tita din acelaşi roman). Din căsătoria neoficială a părinţilor săi, s-au mai născut Ilinca şi Alexandru (Sae), cei trei copii luând numele de familie al mamei.


În perioada 1930-1937, Marin Preda parcurge, cu intermitenţe, şcoala primară din comuna natală, iar în anul 1937, susţine examenul de absolvire a clasei a VII-a, în comuna Ciolăneşti, judeţul Teleorman.


În anul 1937, este respins, pe motiv de miopie, la examenul medical efectuat la Şcoala Normală din Câmpulung Muscel, apoi încearcă să se înscrie la Şcoala de Arte şi Meserii din localitatea teleormăneană Miroşi, însă refuză să-şi redacteze teza.


Va fi admis, pentru un an, la Şcoala Normală din Abrud, apoi, după desfiinţarea instituţiei, se transferă la Şcoala Normală din Cristur-Odorhei.


După Dictatul de la Viena, prin care Cristur-Odorhei intra în teritoriul ocupat, în anul 1940 se transferă la Şcoala Normală din Bucureşti, unde a studiat literatura română sub îndrumarea lui Vladimir Streinu.


În anul 1941, prin intermediul lui Geo Dumitrescu, face cunoştinţă cu membrii grupării poetice Albatros, printre care se aflau Al. Cerna-Rădulescu, Sergiu Filerot, Virgil Untaru (Virgil Ierunca) sau Marin Sârbulescu.


În acelaşi an, încheie anul al IV-lea al Şcolii Normale şi lucrează la un şantier din localitatea Fierbinţi pentru a-şi găsi de lucru.


Va trimite spre publicare către publicaţia „Albatros” două din schiţele sale, însă cea aleasă pentru apariţie nu nu mai vedea lumina tiparului, revista fiind desfiinţată.


De asemenea, trimite poezia sa „Întoarcerea fiului rătăcit”, care urma să fie publicată în volumul colectiv „Sârmă ghimpată”, sub egida grupul „Albatros”, însă cartea va fi interzisă.


În anul 1942, Marin Preda devine corector la ziarul „Timpul”, perioadă în care va lucra şi la Institutul de Statistică.


Tot în 1942, la 16 aprilie, debutează cu schiţa „Pârlitu'” în ziarul „Timpul”, la rubrica „Popasuri”, coordonată de Miron Radu Paraschivescu. În aceeaşi publicaţie îi vor apărea povestirile „Calul”, „La câmp” şi „Salcâmul”, precum şi schiţele „Strigoaica” şi „Noaptea”


În anul 1943, frecventează, pentru scurtă vreme, cenaclul „Sburătorul”, apoi timp de doi ani îşi satisface stagiul militar.


În anul 1945, este angajat, cu sprijinul lui Ion Vinea, secretar de redacţie la „Evenimentul zilei”, iar în cadrul cenaclului „Sburătorul”, va citi schiţele sale „De capul ei” şi „Calul”, ultima fiind vândută pe o sumă apreciabilă lui Dinu Nicodin, scriitor, poet și prozator, afiliat literaturii moderniste, participant frecvent la viața cenaclului literar Sburătorul şi membru al unei familii aristocrate.


În perioada 1945 – 1947, este corector la „Timpul” şi la „România liberă” şi este angajat la Societatea Scriitorilor Români.


În aceeaşi perioadă, va colabora la publicaţiile „Tinereţea”, „Lumea”, „Contemporanul”, „Studentul român” sau „Revista literară”.


În acestea va publica lucrări în proză precum „Plecarea”, „Nepotul” sau „Întâia moarte a lui Anton Tudose”.


În anul 1946 va participa, cu volumul nepublicat „Întâlnirea din Pământuri”, la un concurs de debut organizat de Editura Cultura Naţională.


În anul 1948, devine, pentru scurtă vreme, secretar de presă la Ministerul Informaţiilor, unde primeşte spre lectură manuscrisul romanului „Desculţ” de Zaharia Stancu, căruia îi pregătise un referat negativ, pe motiv de lipsă de autenticitate.


În acelaşi an îi apare volumul de debut – nuvele – , „Întâlnirea din Pământuri”, care va stârni anumite reacţii negative raportate la nivelul ideologic al cărţii.


În anul 1949, devine membru al Uniunii Scriitorilor, iar în 1952, primeşte Premiul de Stat pentru volumul „Desfăşurarea”.


În această perioadă este redactor la revista „Viaţa românească”.


În anul 1954, se căsătoreşte cu poeta Aurora Cornu, iar un an mai târziu îi apare romanul „Moromeţii”, care este publicat pentru prima dată în „Viaţa românească”.


În anul 1956 publică nuvela „Ferestre întunecate”, iar la 20 martie 1957, este distins cu Premiul de Stat pentru Literatură, clasa I, pentru romanul „Moromeţii”.


Spre finalul anului călătoreşte în câteva ţări mediteraneene şi în Vietnam.


Imediat după divorţul de Aurora Cornu, în anul 1959, se căsătoreşte cu Eta Vexler, critic literar – soţia evreică care avea să-i atragă antipatia regimului – , alături de care va rămâne până în anul 1966.


În anul 1959 îi apare nuvela „Îndrăzneala”, iar în anul 1962, publică romanul „Risipitorii”.


În anul 1963, în cadrul Conferinţei Scriitorilor, va critica activitatea lui Mihai Beniuc şi a conducerii Uniunii, exprimându-se manifest pentru respectarea scriitorului şi a misiunii lui.


În anul 1963, va susţine o rubrică de răspunsuri la scrisori în „Scânteia tineretului”, apoi publică nuvela „Friguri”, iar un an mai târziu îi apare ediţia a VII-a, revăzută, a primului volum din romanul „Moromeţii”.


În anul 1965, va traduce, alături de soţia sa, Eta Preda, romanul „Ciuma” de Albert Camus şi tot atunci îi apare ediţia a doua a romanului „Risipitorii”.


În anul 1965, este ales deputat într-o circumscripţie din Bucureşti, apoi este ales vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor.


În anul 1967, publică volumul al doilea al romanului „Moromeţii”, iar în 1968, iese de sub tipar romanul „Intrusul” şi i se acordă Premiul Uniunii Scriitorilor pentru acesta.


Tot în anul 1967, după divorţul de cea de-a doua soţie, se căsătoreşte cu Elena Mitev.


Va publica, apoi, piesa „Martin Bormann”, care se va juca la Teatrul Naţional din Bucureşti, în stagiunea 1967-1968.


În anul 1970, se naşte primul său fiu, Nicolae şi este numit director al Editurii Cartea Românească, perioadă în care va începe colaborarea la „Luceafărul” şi va traduce, împreună cu Nicolae Gane, romanul „Demonii” de Dostoievski.


În anul 1971 i se naşte al doilea fiu, Alexandru, şi îi apare volumul de eseuri „Imposibila întoarcere”.


În anii ’70 ai secolului trecut, poetul Adrian Păunescu îl convinge pe Marin Preda să susţină o rubrică permanentă în revista „Luceafărul”, în care publică fulminantul eseu „Obsedantul deceniu”. După mărturisirile lui Păunescu, Marin Preda dezavuează vestitele „Teze din iulie” ale PCR, declarând solemn în faţa lui Nicolae Ceauşescu: „Dacă introduceţi realismul socialist, eu, Marin Preda, mă sinucid!”


În anul 1972, este reales vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor, apoi va locui, pentru o vreme, la Paris. În acelaşi an, e distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru „Marele singuratic”.


În anul 1973, îşi începe documentarea, cu fonduri de la Biblioteca Academiei, pentru romanul „Delirul” şi apare volumul „Convorbiri cu Marin Preda”, realizat de Florin Mugur.


La 1 martie 1974, Marin Preda este ales membru corespondent al Academiei Republicii Socialiste România, iar în 1975 îi apare prima ediţie a romanului „Delirul” – pentru care primeşte numeroase critici, mai ales din cauza încercării de reabilitare a mareşalului Ion Antonescu.


Unele din romanele sale au fost traduse în limbi străine, în anul 1975, „Marele singuratic”, fiind publicat în ediţie franceză, iar în 1976, „Intrusul” fiind publicat în ediţie suedeză.


Tot în anul 1976, apare ecranizarea romanul său „Marele singuratic”, în regia lui Iulian Milcu, acesta fiind unul din momentele în care proza sa a oferit subiecte de film ale căror scenarii au fost semnate, unele, chiar de scriitor: „Desfăşurarea”, în 1954, regia Paul Călinescu, „Porţile albastre ale oraşului”, 1973, regia Mircea Mureşan – film distins cu Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România în 1974 – , „Imposibila iubire”, 1983, regia Constantin Vaeni, „Moromeţii”, 1986, regia Stere Gulea – film distins cu Premiul ACIN în 1987, şi „Cel mai iubit dintre pământeni”, 1992, regia Şerban Marinescu.


În anul 1977, este reales vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor şi i se acordă Premiul Uniunii Scriitorilor pentru „Viaţa ca o pradă”.


În anul 1980, candidează cu succes, în circumscripţia Drăcşenei (Teleorman), pentru un loc de deputat în Marea Adunare Naţională, iar în martie, îi apare ultima scriere antumă, trilogia „Cel mai iubit dintre pământeni”, care va cunoaşte un uriaş succes de critică şi de public. Volumul va fi considerat o critică violentă a comunismului, în consecinţă după câteva săptămâni pe piață, romanul a fost retras din toate bibliotecile şi librăriile publice şi universitare.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

CV - Ioan Oleleu - PSD Cluj

Vicepresedinte al Consiliului Judetean Cluj. CV oficial depus pe siteul institutiei update 2019 - seful directiei sanitare Cluj INFORMAŢII PERSONALE OLELEU IOAN Data naşterii 02.10.1970  oleleu   Tel. 0372-640015, Int.115   EXPERIENŢA PROFESIONALĂ 1997-1998 Vicepreşedinte Consiliul Judeţean Cluj Inspector de specialitate – Direcţia Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentului, Cluj-Napoca  Director adjunct – Direcţia Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentului, Cluj-NapocaŞef Compartiment Inspecţii şi Control – Direcţia Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentului, Cluj-Napoca   Şef Birou Inspecţie şi Implementarea legislaţiei sanitar veterinare - Direcţia Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentului, Cluj-Napoca Inspector de specialitate Serviciul de Igienă şi Sănătate Publică - Direcţia Sanitar Veterinară Cluj Inspector de specialitate Circumscripţia Sanitar Veterinară Cluj II - Direcţia Sanitar Veterinară Cluj   Inspector de specialitate Circumscripţia Sanitar Veterinară Cluj

Adrian Tarau - afacerile, Interpolul si dragostea

Adrian Tarau este unul dintre oamenii aproape anonimi, dar de care fiecare a auzit in tot felul de contexte. Asadar, iata cele mai importante stiri si evenimente disparate intre ele, care au adus numele lui Adrian Tarau pe prima pagina a jurnalelor: 1. Invinuirea de contrabanda cu produse petroliere. El a fost arestat in 2001 de procurorul Alexandru Lele sub acuzatia de complicitate la contrabanda, fiind invinuit ca ar fi trecut in acte 1500 tone de benzina ca fiind kerosen pentru a evita astfel plata taxelor si accizelor. Pentru comiterea faptei s-ar fi folosit de influenta pe care tatal sau, lider PSD, om de afaceri si prefect de Bihor. Eliberat pe cautiune, Tarau a fugit din tara, disparitia sa provocand un mare scandal cu repercursiuni in administratie si politia de frontiera. Ulterior, in 2008, el a obtinut la clasarea dosarului de contrabanda, dupa ce acesta a fost deschis si inchis de mai multe ori la Inalta Curte de casatie. Dupa obtinerea solutiei, Adrian Tarau l-a dat in jude

Andrei Siminel (om de afaceri)

Andrei Siminel Cristian Este reprezentantul in Romania al celui mai puternic fond de investitii in online-ul romanesc, Broadhurst, detinut de americanii de la NCH. Siminel controleaza sau a controlat business-uri precum Netbridge (cu agentia de publicitate Boom), Tradevill, Vodanet, Active Soft, Romarta Libra Bank sau iMedia. Intr-una din putinele declaratii publice cu referire la online acordate in presa (intr-un interviu pentru Hotnews.ro), a spus ca "din zecile de mii de site-uri si de idei pe net-ul din Romania vor avea succes 10-20, [...] iar restul vor fi amenintate de faliment". via Dailybusiness, top Oameni de afaceri din online, locul 1 in 2011 pentru Andrei Siminel in ancheta organizata de publicatia citata. Ca investitor, Andrei Siminel este implicat în administrarea unor afaceri din domeniile bancar, comunicații, software, real estate etc. Printre cele mai profitabile activități ale companiilor în care este implicat se numără și administrarea/închirierea de spații

Radu Enache, patronul hotelurilor Continental

DB: Actionar majoritar al celui mai mare lant hotelier romanesc, Continental Hotels, este si unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din Romania, cu un portofoliu de peste 2.000 de camere in unitati de doua, trei, patru si cinci stele. Afacerile lantului hotelier s-au ridicat la peste 27 mil. euro anul trecut. Continental s-a privatizat in 1994, cand Enache avea sub 10% din actiuni. In 1998 a intrat in actionariat si BERD. Cand BERD vrut sa iasa din afacere, Enache i-a rascumparat actiunile prin firma Red Group. Acum, Enache detine 50% din actiunile Continental Hotels, ceilalti actionari fiind fondul de investitii PPFI, SIF Transilvania, Fundatia Elias, alti actionari minoritari. Continental Hotels este evaluat la 150 milioane euro. Enache mai detine 10% si in compania de servicii aeroportuare Bucharest International Cargo Center, cu afaceri de 2 mil. euro in 2008. "La Continental eu sunt opozantul șef, în multe cazuri am o viziune diametral opusă. Tata are o v

Dragos Anastasiu (om de afaceri)

Dragos Anastasiu - Presedinte Eurolines Romania, fost presedinte al ANAT (Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism) Data nasterii: 5 iunie 1964. Studii: Facultatea de Medicina "Johann Wolfgang Goethe" din Frankfurt. 1990 - 1995: medic la spitalul Sf. Markus din Frankfurt. 1995: infiinteaza firmele Intertouring Gmbh, in Frankfurt, si Touring Europabus Eurolines Romania SRL, in Bucuresti. 2002: obtine Premiul de Excelenta al Ministerului Turismului pentru activitatea din cursul anului respectiv.2004: infiinteaza Nova Turism Touring, in urma fuziunii dintre Touring Europabus Eurolines Romania si Nova Turism. Eurolines România şi-a început activitatea în 1995, fiind în prezent unul dintre cei doi mari transportatori de persoane din ţară. Holdingul controlat de Dragoş Anastasiu acoperă în prezent toate serviciile din turism. Principalele companii din cadrul holdingului sunt Touring Europabus SRL (cunoscută sub brandu-ul Eurolines) touroperatorul Nova Travel (înfiinţată în 1990),

Tinu Sebesanu (om de afaceri)

Tinu SEBEŞANU (CE O Trend Hospitality - Consulting and Management ) este licenţiat în Ştiinţe Tehnice, Institutul Politehnic, Bucureşti. Şi-a completat studiile superioare la Universităţile Cornell şi Boston, cu specializări în domeniile de alimentaţie publică şi IT. Aduce cu el o experienţă de peste 20 de ani în industria ospitalităţii şi în management operaţional - predeschidere, deschidere şi operare a numeroase hoteluri şi restaurante. Grupul hotelier american Wyndham include mărci precum Ramada sau Howard Johnson Grupul Wyndham include, pe lângă brandurile Howard Johnson, Ramada şi Wyndham, mărci precum Days Inn, Travelodge, Knights Inn, Super 8 Motel şi Wingate Inn. În România, sub marca Howard Johnson funcţionează un singur hotel în Bucureşti, iar în ceea ce priveşte brandul Ramada, după inaugurarea hotelurilor din Cluj-Napoca şi Oradea, vor exista nouă hoteluri pe piaţa locală (patru în Bucureşti şi cinci în provincie). În prezent, în afară de Bucureşti, marca are unităţi afi

Tudor Arghezi (poet)

Tudor Arghezi (21 mai 1880, Bucureşti - 14 iulie 1967, Bucureşti) este un poet, prozator, nuvelist, eseist, romancier, povestitor şi gazetar. Este fiul lui Nicolae Theodorescu (iniţial Nicolae Tudor Cojocaru), cu obârşia în Cărbuneşti, judeţul Gorj, agricultor (arendaş la Martalogi şi Costeşti), funcţionar la banca din Piteşti. Identitatea mamei, cea impusă de actul de naştere dat publicităţii - în care Arghezi apare ca fiu legitim al lui Nae Theodorescu şi al Mariei Iliescu -, este contrazisă de mărturii ale corespondenţei şi ale operei, de memoriile celor apropiaţi; conform lor, Rosalia Arghesi, de naţionalitate germană, venită din ţinuturile Braşovului în Bucureşti, ca menajeră, ce trecea drept „mamă de suflet", a fost adevărata sa mamă. Părinţii, necăsătoriţi, vor fi uniţi în semnătura scriito­rului, legalizată ca nume oficial în 1956. Numele său adevărat este Ion N. Theodorescu, iar pseudonimul său, Arghezi, provine, explică însuşi scriitorul, de la Argesis - vechiul nume al

CV Cătălin Predoiu - ministru de interne și fost ministru de justiție

Marian-Cătălin PREDOIU Data naşterii: 27 august 1968 Locul naşterii: Buzău, judeţul Buzău Studii:  2003 - Doctor în drept Summa cum Laudae al Universităţii Bucureşti 1987-1991 - Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti 1982-1986 Colegiul Naţional ”Bogdan Petriceicu Haşdeu”, Buzău  Stagiu militar 1986 – 1987 U.M 01847 parașutiști, Buzău, sublocotenent în rezervă  Activitate profesională  febr. 2021-25 nov. 2021 Titular „Predoiu Marian Cătălin-Cabinet de avocat”  2016-nov. 2019 Asociat fondator al „Stoian Predoiu”, Societate de avocaţi  2012-2016 Avocat „Cabinet Individual de Avocatură Cătălin Predoiu”  2007-2008 Asociat fondator şi coordonator al „Zamfirescu Racoţi Predoiu”, Societate de avocaţi  1995-2007 Asociat fondator şi coordonator al ”Racoţi Predoiu”, Societate de avocaţi  1994-2007 Cadru didactic universitar la Facultatea de Drept din Universitatea Bucureşti  1994 Stagiu de specializare în profesia de avocat în Baroul Caen, Franţa  Demnităţi publice  15 iunie 2023-prezent Vi

Ion Vianu (1934-2024)

 Medic psihiatru şi scriitor, Ion Vianu, fiul criticului literar Tudor Vianu , s-a născut la 15 aprilie 1934, la Bucureşti. A urmat studii de filologie clasică, iar ulterior medicina. Format în Clinica universitară de psihiatrie de la Spitalul „Obregia” din Bucureşti, cadru didactic, Ion Vianu a emigrat în anul 1977, în semn de protest împotriva utilizării psihiatriei în scopuri politice. În Elveţia a practicat medicina în mediul privat. A activat în domeniul apărării drepturilor omului în psihiatrie. A publicat în străinătate articole şi studii privind istoria şi filosofia psihiatriei. După 1990, a publicat în revistele 22 și Lettre Internationale. Ca eseist, a debutat cu volumul Stil şi Persoană (1975, Premiul Uniunii Scriitorilor din România). Ion Vianu se numără printre autorii textelor din volumul De ce m-am întors în România, coordonat de Sandra Pralong în 2010. Pentru volumul Amor intellectualis, Ion Vianu a primit Premiul Cartea anului 2010 acordat de revista România literară,

Marin Sorescu - video și date biografice

 Cunoscut îndeosebi ca poet și dramaturg (în ambele discipline impunându-se printr-un umor discret și, paradoxal, liric), Marin Sorescu este unul dintre cei mai importanți scriitori de la sfârșitul secolului 20.  De notat și aventura sa în politică, după Revoluție, când a fost un apropiat al lui Ion Iliescu și, în cadrul colaborării sale cu PSD, a deținut inclusiv funcția de Ministru al Culturii. Marin Sorescu - date biobibliografice Marin Sorescu (n. 29 februarie 1936, Bulzești, Dolj, România – d. 8 decembrie 1996, București, România) a fost un scriitor român, membru titular al Academiei Române din 1992.  În cariera politică, a ocupat funcția de ministru al Culturii între anii 1993 și 1995 într-un guvern PSD, dar fără a avea propriu-zis o afiliere politică.  Ca autor, Sorescu a debutat în 1964 cu volumul de parodii "Singur printre poeți" și a devenit o figură marcantă a poeziei românești contemporane. A scris poezie, dramă, eseuri și proză, iar opera sa a fost tradusă în pe

Cele mai bune filme seriale

Film. Top. Prizes. So On

Asta conteaza!

Arta plus Cultura