Emil Racovita (1868-1947). Biografie


Emil Racovita s-a nascut la Iasi pe 15 Noiembrie 1868. Si-a petrecut copilaria la Soranesti, jusetul Vaslui in casa parinteasca. A studiat la Iasi sub indrumarea profesorului si scriitorului Ion Creanga si apoi a continuat liceul la "Institutele Unite", unde a invatat principiile stiintifice de baza de la Grigore Cobalcescu, care astiut cum sa-i implanteze pasiunea pentru stiintele naturii.

Biolog român. A fost membru si presedinte (intre 1927 si 1929) al Academiei Române si profesor la Universitatea din Cluj (1920-1947). A participat, impreuna cu Amundsen, la expeditia cu nava "Belgica" (1897-1899), in calitate de naturalist, in Antarctica, unde a adunat un bogat material stiintific botanic si zoologic si a facut cercetari devenite clasice asupra balenelor. A fost subdirector al statiunii zoologice marine de la Banyuls-sur-Mer (Franta), având aceeasi functie si la laboratorul de anatomie comparata de la Sorbona, si codirector al revistei internationale "Archives de zoologie experimentale et generale". A infiintat la Universitatea din Cluj primul institut de speologie din lume (in 1920) si a predat primul curs de biologie generala din România. Racovita este fondatorul biospeologiei, definita de el ca stiinta a formelor de viata din mediul subteran (pesteri si pânze freatice de apa). In problemele evolutiei biologice a aparat doctrina evolutionista de denaturari si de atacurile idealismului. Cercetarile sale asupra sistematicii, ecologiei si evolutiei animalelor subterane au contribuit la dezvoltarea unei perspective filogenetice in sistematica. Mare iubitor al naturii tarii, Emil Racovita este unul dintre initiatorii ocrotirii monumentelor naturii din România. A publicat pe lânga materiale de specialitate si altele privind organizarea invatamântului superior si a cercetarii stiintifice. Principalele lucrari: "Essai sur les problemes biospeologiques" (1907), "Speologia" (1927), "Evolutia si problemele ei" (1929).

Comentarii

  1. Este adevarat ca Emil Racovita a murit intr-un azil de batrani, maltratat de ingrijitori? Ar trebui totusi mentionat ca sa ne fie invatare de minte celor care vrem sa ne intoarcem in tara.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Anghel Saligny (inginer - date biografice)

CV - Ioan Oleleu - PSD Cluj

Tudor Arghezi (poet)

Andrei Siminel (om de afaceri)

Ion Vianu (1934-2024)

Marin Sorescu - video și date biografice

Corina Martin (om de afaceri)

Ana Blandiana - scurtă biografie și fragmente din operă

Norman Manea (mari scriitori români)

CV Cătălin Predoiu - ministru de interne și fost ministru de justiție