Treceți la conținutul principal

Mircea Geoana - Biografia


Adjunctul secretarului general NATO, fost ministru de externe, fost candidat la președinția României și fost președinte al PSD

Mircea Dan Geoana s-a nascut in Bucuresti, pe 14 iulie 1958. Tatal sau, Ioan, este cadru militar, in vreme ce mama sa, Elena Iuliana a lucrat ca inginer la ITB. De la parintii sai a invatat cat de importante sunt munca cinstita, disciplina si respectul fata de valorile nationale. Mircea Geoana si-a petrecut copilaria si anii adolescentei in cartierul 1 Mai din Bucuresti si la bunicii din Mischii, judetul Dolj, in timpul vacantelor scolare.

In 1972, a intrat la liceul Sf. Sava din Bucuresti, unde a urmat profilul real. In timpul liceului, Mircea Geoana si-a descoperit pasiunea pentru sport, in special pentru baschet si tenis, pe care continua sa le practice si in ziua de astazi. Mircea Geoana a absolvit cursurile Facultatii de Mecanica, iar in 1987 s-a inscris la Facultatea de Drept din Bucuresti.

Mircea Geoana si-a completat experienta academica, fiind bursier al prestigioasei Ecole Nationale d'Administration-Paris, in 1992 si cu doctorat in economie mondiala la Academia de Studii Economice din Bucuresti. In perioada cat a fost ambasador al Romaniei la Washington, a urmat Programul de dezvoltare manageriala al Grupului Bancii Mondiale, in cadrul Harvard Business School.

Mircea Geoana si-a inceput activitatea profesionala in domeniul energetic, ca inginer constructor pe santiere din Bucuresti, Giurgiu si Constanta. Evenimentele din 1989 l-au surprins ca adjunct de sef de brigada la Trustul Energomontaj Bucuresti si student la Drept.



interviu biografic la împlinirea vârstei de 55 de ani


Mircea Geoana, sot si tata

Mircea Geoana este casatorit cu Mihaela, de profesie arhitect. Mihaela Geoana este implicata in numeroase proiecte caritabile, fiind presedintele Fundatiei Renasterea si presedintele Crucii Rosii Romania. Impreuna au doi copii:
Ana – Maria (13 ani) si Alexandru (15 ani).

Mircea Geoana, diplomatul

In 1990, Mircea Geoana a intrat in corpul diplomatilor, fiind repartizat, in urma unui examen, ca referent pe relatia cu Franta.

In cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Mircea Geoana a ocupat pozitia de Director al Departamentului de Afaceri Europene (NATO, Comunitatea Europeana, OSCE, UE, Consiliul Europei), pentru ca, in 1991, sa conduca delegatia romana la Comitetul Inaltilor functionari ai OSCE.


In 1994, Mircea Geoana a fost numit in functia de Director General pentru Asia, America Latina, Orientul Mijlociu si Africa, iar in 1995, in cea de Director General pentru Europa, America de Nord, Asia, America Latina, Orientul Mijlociu si Africa .


In februarie 1996, la doar 37 de ani, Mircea Geoana a fost numit ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Statele Unite ale Americii. Astfel, el devenea cel mai tanar ambasador din corpul diplomatic roman. Datorita profesionalismului si seriozitatii de care a dat dovada, in martie 2000, i-a fost acordat rangul diplomatic de ambasador.


In decembrie 2000, Mircea Geoana a fost desemnat Ministru al Afacerilor Externe. Ca sef al diplomatiei romanesti, Mircea Geoana a fost unul dintre principalii artizani ai aderarii Romaniei la NATO in primavara anului 2004.


Ca ministru de externe, Mircea Geoana a detinut functia de Presedinte in exercitiu al Organizatiei pentru Cooperare si Securitate in Europa (OSCE) in anul 2001, pentru ca patru ani mai tarziu, sa indeplineasca mandatul de reprezentant personal al Presedintelui in exercitiu al OSCE pentru Georgia.

Mircea Geoana, omul politic

Mircea Geoana a devenit membru al Partidului Social Democrat in 2001. La fel ca in diplomatie, ascensiunea sa in politica romaneasca a fost extrem de rapida. Dupa patru ani de activitate politica, Mircea Geoana a fost ales presedinte al social-democratilor in aprilie 2005, functie in care a fost reconfirmat pe 10 decembrie 2006, de catre Congresul Partidului Social Democrat.

Cu aceasta ocazie, Mircea Geoana a lansat proiectul-program Romania Sociala, ce propune o ambitioasa si complexa viziune inovatoare asupra dezvoltarii societatii romanesti, intemeiata pe principiile social-democratiei europene. Admirator declarat al fostului premier britanic laburist Tony Blair si al presedintelui democrat Bill Clinton, Mircea Geoana a promovat in Romania valorile fundamentale ale stangii moderne: prosperitate, solidaritate si demnitate.

Din 2004, Mircea Geoana este senator de Dolj, presedinte al Comisiei pentru Politica Externa a Senatului Romaniei si membru al Comisiei Parlamentului Romaniei pentru Integrare Europeana.

In luna ianuarie 2006, el a fost ales Presedinte al Comitetului Internationalei Socialiste pentru Europa de Sud-Est, functie detinuta impreuna cu liderul Partidului Socialist Bulgar, Serghei Stanusev.

Din pozitia de lider al stangii romanesti, Mircea Geoana a promovat, in premiera, un Model Social Romanesc, bazat pe fundamentele social-democratiei europene si orientat catre nevoile si realitatile specifice tarilor din Europa Centrala si de Est.

La Congresul PSD din octombrie 2008, Mircea Geoana a fost nominalizat in unaninimitate drept candidatul partidului pentru functia de prim-ministru, misiune pe care a acceptat-o cu responsabilitate.

Activitate civica

Numele lui Mircea Geoana este legat nu doar de politica si diplomatie, ci si de o puternica activitate in domeniul societatii civile. Mircea Geoana se numara printre membrii fondatori ai Clubului Harvard Romania-Moldova, infiintat in noiembrie 2004 si parte a Consortiului Roman pentru Educatia Copiilor si Tinerilor Supradotati si Talentati.

De asemenea este Presedinte de onoare al Asociatiei George C. Marshall Romania, presedintele Consiliului International al IRSI (Institutul Roman pentru Studii Internationale) si al Institutului Aspen Romania, organizatie apolitica ce are drept scop promovarea dialogului intre elitele politice, intelectuale si de afaceri.

În decembrie 2008 a devenit vicepresedinte al Senatului.


via mirceageoana.ro


v si articolul sau de pe wikipedia, mult mai nuantat, care include si o parte din controversele pe care le-a provocat Geoana.

Comentarii

  1. Ai ideie ce pensie vor primi badantele care lucreaza Italia, cum sunt vandute, desconsiderate, care sunt drepturile Romanilor practic? Cat te implici ca si politician social?...o economista

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Adrian Tarau - afacerile, Interpolul si dragostea

Adrian Tarau este unul dintre oamenii aproape anonimi, dar de care fiecare a auzit in tot felul de contexte. Asadar, iata cele mai importante stiri si evenimente disparate intre ele, care au adus numele lui Adrian Tarau pe prima pagina a jurnalelor: 1. Invinuirea de contrabanda cu produse petroliere. El a fost arestat in 2001 de procurorul Alexandru Lele sub acuzatia de complicitate la contrabanda, fiind invinuit ca ar fi trecut in acte 1500 tone de benzina ca fiind kerosen pentru a evita astfel plata taxelor si accizelor. Pentru comiterea faptei s-ar fi folosit de influenta pe care tatal sau, lider PSD, om de afaceri si prefect de Bihor. Eliberat pe cautiune, Tarau a fugit din tara, disparitia sa provocand un mare scandal cu repercursiuni in administratie si politia de frontiera. Ulterior, in 2008, el a obtinut la clasarea dosarului de contrabanda, dupa ce acesta a fost deschis si inchis de mai multe ori la Inalta Curte de casatie. Dupa obtinerea solutiei, Adrian Tarau l-a dat in jude

Stefan Vuza (om de afaceri) - fisa biografica

Nume: VUZA ŞTEFAN Functia: Presedintele Grupului SERVICIILE COMERCIALE ROMANE – www.scrgrup.ro Data Naşterii: 15.09.1969, Iaşi, România Educaţie: 1984- 1988 Liceul Militar - Aviaţie, Craiova; 1988-1991 Şcoala Militară – Ofiţeri Activi, Tancuri, Piteşti; 1990-1994 Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale; licenţiat în Comerţ Exterior, Bucureşti; 1996-2000 Facultatea de Drept; licenţiat în Dreptul Comerţului Internaţional Bucureşti; 2001 Studii post – universitare de Ştiinţe Politice, Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative, Bucureşti 2002 Master în Tranzacţii Economice Internaţionale la Academia de Studii Economice, Bucureşti 2003 Master în Psihologie Industrială şi Organizaţională, Universitatea Babeş – Bolyai, Cluj - Napoca; 2007 Doctorat în Relaţii Economice Internaţionale, la Facultatea de Ştiinţe Economice, Cluj – Napoca Experienţă Profesională: august 1993 - august 1995: - SC DURĂU SA, administrator august 1995-1999:- SC EUROHOUSE COM SR

Andrei Siminel (om de afaceri)

Andrei Siminel Cristian Este reprezentantul in Romania al celui mai puternic fond de investitii in online-ul romanesc, Broadhurst, detinut de americanii de la NCH. Siminel controleaza sau a controlat business-uri precum Netbridge (cu agentia de publicitate Boom), Tradevill, Vodanet, Active Soft, Romarta Libra Bank sau iMedia. Intr-una din putinele declaratii publice cu referire la online acordate in presa (intr-un interviu pentru Hotnews.ro), a spus ca "din zecile de mii de site-uri si de idei pe net-ul din Romania vor avea succes 10-20, [...] iar restul vor fi amenintate de faliment". via Dailybusiness, top Oameni de afaceri din online, locul 1 in 2011 pentru Andrei Siminel in ancheta organizata de publicatia citata. Ca investitor, Andrei Siminel este implicat în administrarea unor afaceri din domeniile bancar, comunicații, software, real estate etc. Printre cele mai profitabile activități ale companiilor în care este implicat se numără și administrarea/închirierea de spații

Cele mai bune filme seriale

Film. Top. Prizes. So On

Asta conteaza!

Arta plus Cultura