Familia Adamescu (Dan Grigore Adamescu) - afaceri

Familia Adamescu deţine magazinul Unirea din centrul Capitalei şi un mall nou construit în Braşov, ambele administrate de firma Unirea Shopping Center.

Are afaceri estimate la 1,2 miliarde de euro, potrivit Top 300 Capital, şi de 300 de milioane de euro potrivit Forbes România. Firmele de construcţii Megaconstruct şi Baumeister, hotelul Rex din Mamaia, compania Astra asigurări şi ziarul România liberă sunt cele mai importante afaceri ale familiei Adamescu.

Dar stâlpul imperiului financiar este Unirea Shopping Center, fostul magazin Unirea din centrul Capitalei. Acesta a fost achiziţionat la sfârşitul anului 1999 şi aduce anual patronilor un profit cuprins între 1,5 şi 2 milioane de euro. De exemplu, în 2008, compania a avut o cifră de afaceri de 22,5 milioane de euro şi un profit net de aproape 2,2 milioane de euro, conform ultimului bilanţ depus şi publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Adamescu a modernizat magazinul şi a investit în el peste 100 de milioane de euro pentru a-i dubla suprafaţa şi pentru a-l transforma într-un centru comercial modern, care să poată concura cu cele mai noi mall-uri din capitală. La ajutat şi locaţia, aproape de punctul zero al Capitalei.

Despe afacerile media ale familiei si o biografie extinsa a lui DG Avramescu pe siteul Forbes. Extras:
În 2004 a devenit asociat cu Waz Media Grup şi a reintrat în acţionariatul „R", care publica România Liberă. Omul de afaceri controlează şi grupul Hiparion Magazines, care cuprinde publicaţiile Domus, Căminul, Casa Mea, Planul Casei Mele, Revista de Unelte şi Echipamente şi site‑ul home&deco. Chiar dacă vorbeşte mai puţin despre acest sector, Dan Adamescu are în portofoliu şi deţineri la câteva hoteluri.

De notat ca in 2011 DG Avramescu a cumparat saptamanalul Academia Catavencu, acesta fiind scos la licitatie pentru faliment. Dupa achizitie, redactia a parasit saptamanalul si a fondat "Catavencii", publicatie realizata cu sprijinul trustului Adevarul. DG Avramescu si-a adus o alta redactie si continua sa editeze Academia Catavencu, redandu-i parte din vizibilitatea initiala. In 2014 publicatia a fost inchisa, in urma unor tensiuni majore intre patronat si redactori.

In 2012, Dan Adamescu a preluat echipa de fotbal Otelul Galati (omul de afaceri fiind nascut in orasul de pe malul Dunarii).

In 2013-2014, Dan Adamescu face obiectul unei ample anchete penale, ffind anchetat in mai multe dosare:
Omul de afaceri Dan Adamescu si cei 4 judecatori de la Tribunalul Bucuresti implicati in dosar, trimisi in judecata de DNA Oamenii de afaceri Dan Adamescu si Iosif Armas, precum si judecatorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Roventa si Sorin Viziru, de la Tribunalul Bucuresti, au fost trimisi in judecata, in dosarul privind interventii in cauze de insolventa.
Omul de afaceri Dan Adamescu ramane in arest/ Decizia ICCJ este definitiva Omul de afaceri Dan Adamescu, arestat in dosarul in care este acuzat ca le-ar fi dat mita 20.000 de euro judecatorilor Ion Stanciu si Elena Roventa, ramane in detentie, a decis, miercuri, instanta suprema, care a respins contestatia acestuia fata de masura preventiva, potrivit Mediafax. Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) este definitiva. Dan Adamescu detine, printre altele, compania Astra Asigurari, Unirea Shopping Center si clubul de fotbal din Liga I Otelul Galati.
Justitia intra in Top 300. Cu mascatii. Evolutia bogatilor Romaniei in ultimul deceniu Criza economica mondiala, dar si justitia au lovit puternic afacerile unora dintre cei mai bogati romani, din 2002 pana azi, de cand apare Top 300 Capital, prima publicatie de acest fel editata in Romania. Multi au fost calcati de procurori, unii au intrat si la puscarie, altii insa au reusit sa scape de acuzatii, cel putin pentru moment. HotNews va prezinta o lista cu 12 oameni de afaceri romani care au sau au avut la un moment dat de-a face cu procurorii, fie ei direct, fie business-urile lor, prin manageri.

0 comentarii: